ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει σε συνέντευξη με φόντο την ουκρανική σημαία.

Να ενισχυθούν οι προμήθειες αντιαεροπορικών συστημάτων ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους να υποστηρίξουν το Κίεβο με περισσότερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας στην Ρίγα την προμήθεια του Κιέβου με ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης προς την συνάντηση κορυφής απευθυνόμενος προς τον Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υποστηρίξει το Κίεβο με χρηματοδότηση, στρατιωτική εκπαίδευση και αντιαεροπορικά συστήματα, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση.

Οι ηγέτες της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συναντώνται στην Ρίγα, στο πλαίσιο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force). Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης σε κρίσεις στην Αρκτική Περιοχή και την Βόρεια Ευρώπη.

Ο κ. Σούνακ θα ζητήσει από τους ηγέτες των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην κοινή εκστρατευτική δύναμη (Joint Expeditionary Force, JEF) να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το 2023 το επίπεδο της υποστήριξης που παρείχαν φέτος στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Θα αναγγείλει επίσης ότι το Λονδίνο θα παραδώσει «εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες για το πυροβολικό την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 250 εκατ. λιρών στερλινών» (287 εκατ. ευρώ), κάτι που «θα εγγυηθεί μόνιμη ροή των πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για το πυροβολικό στην Ουκρανία όλο το 2023», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Βρετανία έδειξε τον δρόμο ως προς τη χορήγηση «αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, στέλνοντας ιδίως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων και, πρόσφατα, 125 αντιαεροπορικών πυροβόλων», συνεχίζει η ανακοίνωση των υπηρεσιών του επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

«Προμηθεύσαμε επίσης πάνω από 100.000 βλήματα από τον Φεβρουάριο», τον μήνα που εξαπολύθηκε η επίθεση της Ρωσίας, προστίθεται. Τον περασμένο μήνα, ο κ. Σούνακ πήγε στο Κίεβο για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας αντιδράσαμε με συγχρονισμένο τρόπο στην εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία και «θα παραμείνουμε απαρασάλευτοι στη φιλοδοξία μας να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αλλά για να φθάσουμε στην ειρήνη πρέπει να αποτρέψουμε κάθε επίθεση και η κοινή ανάπτυξη δυνάμεών μας στην περιοχή είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε στις πιο σοβαρές απειλές». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί επίσης στους συμμετέχοντες στη σύνοδο των χωρών της JEF (Δανία, Φινλανδία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί στην Ουκρανία και ένας στη Ρωσία σε νέες επιθέσεις

Δυο νεκροί και οκτώ τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ντνίπρο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο κορίτσια 9 και 14 ετών. Ένας νεκρός αναφέρθηκε και στη Ρωσία από ουκρανική επίθεση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Druzhba στην Ουκρανία

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εκφράζοντας ελπίδα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τη Βουδαπέστη.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η ενίσχυση drones στην Ουκρανία εμπλέκει την Ευρώπη

Το ρωσικό Υπ. Άμυνας προειδοποιεί ότι η αύξηση παραγωγής drones στην Ευρώπη για την Ουκρανία εντείνει τη σύγκρουση, δημοσιεύοντας λίστα με εταιρείες σε Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ισραήλ που παράγουν UAV.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Κίνδυνος για πόλεμο αν αυξηθούν τα ευρωπαϊκά drone στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε πως η αύξηση των ευρωπαϊκών προμηθειών drones στην Ουκρανία θα φέρει τις ευρωπαϊκές χώρες πιο κοντά σε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Interfax.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επαφές Ζελένσκι-Ρούτε με Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς διαπραγματευτές, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, του Στηβ Γουίτκοφ, του Τζάρεντ Κούσνερ και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε τις επιθέσεις εκμεταλλευόμενη τον καιρό, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερες απώλειες, ενώ τόνισε πως Ουκρανικές θέσεις άλλαξαν σημαντικά στο Ντονέτσκ.