ΓΔ: 2043.82 0.41% Τζίρος: 102.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:39
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Φωτογραφία Shutterstock

Ουκρανία: 14 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η λεγόμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου για 120 ημέρες από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, επέτρεψε να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Πάνω από 14 εκατ. τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί έως τώρα από τα ουκρανικά λιμάνια χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνη για τις σχετικές συζητήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) Ρεμπέκα Γκρίνσπαν τόνισε τον αντίκτυπο αυτής της συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας που έχει οδηγήσει σε μείωση για επτά συνεχείς μήνες τις διεθνείς τιμές για τα προϊόντα διατροφής.

«Ξεπεράσαμε τους 14 εκατ. τόνους… που διανεμήθηκαν χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», δήλωσε η Γκρίνσπαν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για όγκους «πολύ σημαντικούς για την αγορά».

Η λεγόμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου για 120 ημέρες από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, επέτρεψε να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο και ανανεώθηκε για τέσσερις μήνες.

Η Γκρίνσπαν απέρριψε τις κατηγορίες αυτών που δηλώνουν ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία καταλήγουν σε πλούσιες χώρες και όχι σε αναπτυσσόμενες. Η ίδια εξήγησε ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαφοροποιηθούν οι εξαγωγές σιτηρών για ζώα από αυτές που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι περισσότερες τροφές για τα ζώα ποτέ δεν πηγαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται κυρίως για μια εισαγωγή ανεπτυγμένων χωρών», δήλωσε η ίδια.

Από την άλλη, «οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σε μεγάλο βαθμό ωφεληθεί από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας» σε ό,τι αφορά τα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, δήλωσε η ίδια. Έτσι, τα δύο τρίτα των εξαγωγών σίτου προορίζονται για αναπτυσσόμενες χώρες, εξήγησε η αξιωματούχος.

Ωστόσο η Γκρίνσπαν, που είναι πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα, παραδέχθηκε ότι οι όγκοι των εξαγόμενων σιτηρών θα παραμείνουν και πάλι χαμηλότεροι από το επίπεδο του 2021. «Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί», δήλωσε.

Όπως σε και άλλες περιστάσεις, η Γκρίνσπαν εξέφρασε επίσης φόβους για έλλειψη λιπασμάτων την επόμενη χρονιά. Αλλά ο χρόνος πιέζει, διότι η περίοδος της σποράς δεν μπορεί να παραταθεί. «Γι’ αυτό τον λόγο καταβάλλουμε τόσες προσπάθειες για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό το γρηγορότερο δυνατόν», δήλωσε η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Τα αίτια της ουκρανικής σύγκρουσης πρέπει να αντιμετωπιστούν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, ενώ δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ουκρανία παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία 1.000 σορούς νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αιχμαλώτων πολέμου. Η ταυτοποίηση των σορών θα ξεκινήσει σύντομα από ερευνητές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξοπλισμός Ουκρανίας με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, παρέχοντας νέα συστήματα πυρός και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς για να παραμείνει αξιόπιστη εταίρος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στήριξη στις αμερικανικές πρωτοβουλίες ειρήνης για Ουκρανία

Η Βρετανία στηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ζητώντας άμεσο τέλος στην εισβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία νέα εξέλιξη σε σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι επαφές με τις ΗΠΑ συνεχίζονται χωρίς νέες εξελίξεις για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία. Ο Ντ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν έχει γίνει πρόοδος για νέα σύνοδο κορυφής μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ τον Αύγουστο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Προτάσεις ειρήνης με παραχωρήσεις εδαφών και όπλων

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ζελένσκι να δεχθεί αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που προβλέπει παραχώρηση εδαφών και μείωση στρατού, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σκάνδαλο διαφθοράς και απώλειες στο μέτωπο.