ΓΔ: 2042.53 0.34% Τζίρος: 99.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:39
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Η χώρα αντιμέτωπη με ψύχος λόγω ζημιών στο ενεργειακό δίκτυο

O νέος βομβαρδισμός ήταν σκόπιμος «για να κάνει τους Ουκρανούς να υποφέρουν όσο περισσότερο γίνεται», την ώρα που πολικό ψύχος πλήττει τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ukrenergo.

Οι αρχές στην Ουκρανία προσπαθούσαν σήμερα να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, οι οποίες επλήγησαν χθες Δεύτερα από ένα νέο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών, και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε εκατομμύρια Ουκρανούς την ώρα που στη χώρα καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες.

Drone έπληξε σήμερα αεροπορική βάση που βρίσκεται στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, και μια δεξαμενή πετρελαίου πήρε φωτιά. «Δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρομάν Σταραβόιτ.

Χθες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έπληξε με drone δύο αεροπορικές της βάσεις.

Η νέα αυτή επίθεση σημειώθηκε μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό από τη Ρωσία ουκρανικών υποδομών. Οι «περισσότεροι» από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα αναχαιτίστηκαν, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όμως ο νέος βομβαρδισμός ήταν σκόπιμος «για να κάνει τους Ουκρανούς να υποφέρουν όσο περισσότερο γίνεται», την ώρα που πολικό ψύχος πλήττει τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ukrenergo, της διαχειρίστριας εταιρείας του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

«Κορύφωση του ψύχους» αναμένεται σήμερα και αύριο, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Κιντρίτσκι μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Η στιγμή που επέλεξαν οι Ρώσοι για αυτή την επίθεση συνδέεται με την επιθυμία να τους να προκαλέσουν (…) το μάξιμουμ των ζημιών στο ενεργειακό μας σύστημα», εκτίμησε ο ίδιος.

Σχεδόν οι μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές έπειτα από ένα μήνα συστηματικών επιθέσεων από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν βυθίσει στο σκοτάδι τους Ουκρανούς και τους έχουν στερήσει υδροδότηση και θέρμανση.

Έκτακτες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε η Ukrenergo, αλλά διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναμένονται σε όλη την Ουκρανία.

«Δύσκολη κατάσταση»

«Εξαιτίας των επιπτώσεων των βομβαρδισμών (…) προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας ένα σύστημα έκτακτων διακοπών ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», τόνισε η εταιρεία στο Telegram.

Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε η Ukrenergo.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σημειώθηκε «ένα μαζικό πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας» γύρω στις 12 το μεσημέρι χθες Δευτέρα, με στόχο θέσεις του ουκρανικού στρατού και ενεργειακές υποδομές που συνδέονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία άρχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλα μπλακάουτ σε διάφορες περιοχές. Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».

Κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έγραψε στο Twitter ότι αναγκάστηκε να πάει σε καταφύγιο, όπου συνέχισε τη συνάντησή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Τα αίτια της ουκρανικής σύγκρουσης πρέπει να αντιμετωπιστούν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, ενώ δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ουκρανία παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία 1.000 σορούς νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αιχμαλώτων πολέμου. Η ταυτοποίηση των σορών θα ξεκινήσει σύντομα από ερευνητές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξοπλισμός Ουκρανίας με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, παρέχοντας νέα συστήματα πυρός και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς για να παραμείνει αξιόπιστη εταίρος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στήριξη στις αμερικανικές πρωτοβουλίες ειρήνης για Ουκρανία

Η Βρετανία στηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ζητώντας άμεσο τέλος στην εισβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία νέα εξέλιξη σε σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι επαφές με τις ΗΠΑ συνεχίζονται χωρίς νέες εξελίξεις για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία. Ο Ντ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν έχει γίνει πρόοδος για νέα σύνοδο κορυφής μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ τον Αύγουστο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Ουκρανία: Προτάσεις ειρήνης με παραχωρήσεις εδαφών και όπλων

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ζελένσκι να δεχθεί αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που προβλέπει παραχώρηση εδαφών και μείωση στρατού, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σκάνδαλο διαφθοράς και απώλειες στο μέτωπο.