ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ με έντονη παρουσία της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Απογοήτευση των ΗΠΑ μετά την αναβολή των συνομιλιών για το START

Η συνθήκη Νέα START είναι η τελευταία που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ρωσία, το 2010. Προβλέπει να περιοριστούν τα οπλοστάσια των δύο μερών στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Παρασκευή την «απογοήτευσή» της για την απόφαση που έλαβε η Μόσχα να αναβάλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη συνάντηση ρώσων αξιωματούχων με αμερικανούς συναδέλφους τους για να συζητηθεί το ζήτημα των αμοιβαίων επιθεωρήσεων δυνάμει της Νέας START, συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό που χαρακτηρίζεται κεφαλαιώδους σημασίας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις μίλησε για απόφαση που έλαβε η Ρωσία «ξαφνικά» και «μονομερώς» και διαβεβαίωσε ότι είναι «εντελώς ψευδές» το ότι η ευθύνη για την αναβολή των εργασιών αυτών, που προγραμματιζόταν να αρχίσουν την 29η Νοεμβρίου στο Κάιρο, ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Παραμένουμε έτοιμοι να συναντήσουμε αντιπροσώπους της Ρωσίας στο πλαίσιο του οργάνου για την εφαρμογή της συνθήκης Νέα START», επέμεινε ο κ. Πράις μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. «Έχουμε δεσμευτεί στη Νέα START, φραστικά και στην πράξη, και παροτρύνουμε τη Ρωσία να αποδείξει» πως είναι κι εκείνη, πρόσθεσε. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε την Τρίτη στην «εχθρότητα» και στην «τοξικότητα» της Ουάσινγκτον, δικαιολογώντας την απόφασή του να αναβάλει τις συνομιλίες.

Η συνθήκη Νέα START είναι η τελευταία που υπέγραψαν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου για το ζήτημα, το 2010. Το κείμενο υπογράφτηκε το 2010 και προβλέπει να περιοριστούν τα οπλοστάσια των δύο μερών στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές, με άλλα λόγια να μειωθούν κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο, που είχε τεθεί το 2002. Η Μόσχα ανακοίνωσε στις αρχές του Αυγούστου ότι ανέστειλε τις αμερικανικές επιθεωρήσεις που προβλέπονταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, τονίζοντας πως προχώρησε στην απόφαση αυτή αντιδρώντας στα εμπόδια που ήγειρε η Ουάσινγκτον στις αντίστοιχες ρωσικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμβαίνουν θετικά στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν θετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετά από συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στο Αμπού Ντάμπι με αμερικανική μεσολάβηση.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγγυήσεις ασφαλείας σε Ουκρανία με αντάλλαγμα τον Ντονμπάς στη Ρωσία

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να συνέδεσε τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία. Το Reuters δεν κατόρθωσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Στις τριμερείς συνομιλίες συζητήθηκαν στρατιωτικά θέματα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στις πρόσφατες τριμερείς συνομιλίες με ΗΠΑ και Ρωσία κυριάρχησαν τα στρατιωτικά ζητήματα, ενώ, όπως είπε σε ανάρτηση στο X, προετοιμάζονται νέες συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμο το έγγραφο αμερικανικών εγγυήσεων για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι το τελικό αμερικανικό έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία είναι έτοιμο και το Κίεβο αναμένει να οριστεί χρόνος και τόπος για την υπογραφή του, πριν σταλεί σε Κογκρέσο και ουκρανική βουλή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι την Κυριακή

Ο νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας υπό αμερικανική αιγίδα θα γίνει την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι, μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Έληξαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας σήμερα στο Αμπού Ντάμπι

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι, όπως επιβεβαίωσαν πηγές των διαπραγματεύσεων και η εκπρόσωπος του Ουκρανού διαπραγματευτή.