ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο

Α. Ταγιάνι: Έφτασε η ώρα να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία

«Η Ιταλία ενδιαφέρεται έντονα να στηρίξει κάθε πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία να μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφέρθηκε στο ουκρανικό και στο μεταναστευτικό.

«Η Ιταλία ενδιαφέρεται έντονα να στηρίξει κάθε πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία να μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, όλες οι χώρες που επιθυμούν την ειρήνη θα είναι έτοιμες να μιλήσουν με τον Πούτιν, αν αποδείξει έμπρακτα ότι έχει ειλικρινές ενδιαφέρον» για την ειρήνη, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Επαναλαμβάνω, έφτασε η ώρα να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι, στη φάση αυτή, η Ιταλία παρέχει στην Ουκρανία βοήθεια για την αποκατάσταση των ηλεκτρικών υποδομών και ότι υπάρχει η δυνατότητα αρωγής από μέρους της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισε:

«Οι σχέσεις με το Παρίσι δεν έχουν διακοπεί. Θέτουμε ένα τεράστιο θέμα, εκείνο των μεταναστών, το οποίο πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προς το παρόν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο, πρέπει να κερδίσουμε την μάχη με τους δουλεμπόρους. Η Ιταλία θα προτείνει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική, ύψους 100 δισεκατομμυρίων, με μια στρατηγική ανάπτυξης ικανή να σταματήσει τις αναχωρήσεις μεταναστών».

Σε σχέση με την Λιβύη, ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στην La Repubblica ότι «η Ιταλία έχει μια ιστορική σχέση με την Τρίπολη, αλλά στόχος παραμένουν οι εκλογές και η εθνική ενότητα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι θεωρεί πως «το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας έχει γεράσει πλέον, πρέπει να μεταρρυθμιστεί» ενώ «διερωτάται μήπως η επιστροφή του σε ισχύ μετά τον κορονοϊό θα έπρεπε να πάρει μια ακόμη αναβολή, έστω κι αν τροποποιηθεί».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υποψηφιότητα του Λουίτζι Ντι Μάιο για την θέση ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου -η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία-, απαντώντας σε ερώτηση της La Repubblica αν η κυβέρνηση Μελόνι την στηρίζει, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Δεν αντιτίθεται, αλλά πρόκειται για ατομική υποψηφιότητα, όχι της κυβέρνησής μας. Το έχω ήδη πει στον Μπορέλ, αν τον διορίσει στην θέση αυτή, η επιλογή είναι αποκλειστικά δική του».

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν σχετικά ότι είναι η πρώτη φορά που υποψηφιότητα πρώην υπουργού Εξωτερικών μιας χώρας μέλους της ΕΕ δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση του κράτους-μέλους από το οποίο προέρχεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένη η Ιταλία για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ

Διχασμένη παρουσιάζεται η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τη γερμανική πρόταση για «συνδεδεμένη συμμετοχή» της Ουκρανίας στην ΕΕ, με τον ΥΠΕΞ Ταγιάνι να δηλώνει προτεραιότητα στα Βαλκάνια και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Καταδίκη Μελόνι για τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, καταδίκασε με ανακοίνωσή της τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πλήττονται για ακόμη μια φορά μη στρατιωτικές υποδομές με βαρύ οπλισμό.
Καταστροφή στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι και Γερμανός ΥΠΕΞ καταδικάζουν τη νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Η Τζόρτζια Μελόνι καταδίκασε έντονα τη νυχτερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με βαλλιστικό πύραυλο, επισημαίνοντας την αυξανόμενη βία και την κλιμάκωση των επιθέσεων. Καταδικαστικές δηλώσεις και από τον Γερμανό ΥΠΕΞ.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι-Ζελένσκι για ενότητα Δύσης στην Ουκρανία

Η Τζόρτζια Μελόνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με επίκεντρο την ειρήνη στην Ουκρανία. Επαναβεβαιώθηκε η σημασία της ευρωπαϊκής συνεισφοράς και η Ιταλία δεσμεύτηκε σε υποστήριξη και ανοικοδόμηση.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Μάριο Ντράγκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Ντράγκι κατάλληλος για απεσταλμένος ΕΕ στην Ουκρανία

Ο Ιταλός υφυπουργός Τζοβαμπατίστα Φατσολάρι δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι κατάλληλος για ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Ουκρανία, ενώ η Μελόνι τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ενιαία με τη Ρωσία.