ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο :Shutterstock

Η Ιαπωνία θέλει να αγοράσει έως και 500 πυραύλους Κρουζ από τις ΗΠΑ

Το Τόκιο ετοιμάζει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς θεωρεί απειλές τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενδέχεται να αγοράσει ως και πεντακόσιους πυραύλους Κρουζ Tomahawk μέχρι το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2028, καθώς επιταχύνει τις προσπάθειες να αποκτήσει δυνατότητες αντεπίθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Yomiuri.

Το Τόκιο ετοιμάζει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς θεωρεί απειλές τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας και τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Γιομιούρι, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο περιορίστηκε να πει πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια και άλλες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την άμυνα της χώρας μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Έχει ήδη αναγγείλει πως θα αποκτήσει πυραύλους με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων στη θάλασσα και στη στεριά.

Ο Τόμαχοκ (Raytheon) μπορεί να πλήξει στόχους ως και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, με άλλα λόγια τομείς της Κίνας και της ρωσικής Άπω Ανατολής θα βρίσκονται εντός εμβέλειας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Nikkei ανέφερε πως το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει επίσης υπερηχητικούς πυραύλους μέχρι το 2030.

Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κισίντα έκανε σαφές πως ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας θα φθάσει το 2% του ΑΕΠ ως το 2027.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παραμένει ζήτημα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στην ασιατική χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία επιδιώκει συμμετοχή στον «Χρυσό Θόλο» των ΗΠΑ σύμφωνα με ΜΜΕ

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, θα ανακοινώσει την πρόθεση συμμετοχής της χώρας στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος» στη συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 19 Μαρτίου.
Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο - Ουάσινγκτον: Κοινή παραγωγή πυραύλων και ασκήσεις σε νοτιοδυτικά

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή παραγωγή εξοπλισμού με έμφαση σε πυραύλους και να αυξήσουν παρουσία και ασκήσεις στα νοτιοδυτικά ύδατα, εν μέσω πίεσης της Κίνας.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Θερμή συνάντηση Τακαΐτσι με τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τη νέα πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, ανταλλάσσοντας θερμή χειραψία και συζητώντας για άμυνα και εμπόριο. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας σε υψηλό επίπεδο.
Τζέι Ντι Βανς πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καθυστερεί η ανάπτυξη δυνάμεων στην Πολωνία, λέει ο Βανς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς τόνισε ότι η αποστολή 4.000 στρατιωτικών στην Πολωνία έχει καθυστερήσει και όχι ακυρωθεί, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση πώλησης και εκσυγχρονισμού στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Ν. Κορέα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Νότια Κορέα, αξίας έως 4,2 δισ. δολαρίων, λόγω της βορειοκορεατικής απειλής. Περιλαμβάνει αγορά 24 MH-60R και αναβάθμιση 72 AH-64E Apache.
Σκοτ Μπέσεντ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπέσεντ συναντά τους ηγέτες Ιαπωνίας και Ν. Κορέας πριν τη σύνοδο Τραμπ-Σι

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, θα ταξιδέψει τη Δευτέρα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα για συναντήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής Τραμπ-Σι στο Πεκίνο, ανακοινώνοντας επίσης επαφές με Ιάπωνες και Κινέζους αξιωματούχους.