ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Pope Francis
Shutterstock

Νέα πρόταση από τον Πάπα για να μεσολαβήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τον περασμένο μήνα, ο πάπας κάλεσε για πρώτη φορά τον ίδιο τον Πούτιν να σταματήσει την βία στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να καταγγέλει το Κίεβο ότι δεν αφήνει περιθώρια συνομιλιών με το να αποκλείει τη συμμετοχή του Β. Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την πρόταση του Βατικανού να παράσχει μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά υποστηρίζει ότι η θέση του Κιέβου καθιστά αυτό αδύνατο.

«Φυσικά, χαιρετίζουμε μια τέτοια πολιτική βούληση, αλλά δεδομένης της de facto και της de jure κατάστασης που έχουμε τώρα στην ουκρανική πλευρά, αυτές οι πλατφόρμες δεν μπορεί να έχουν ζήτηση», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πριν από δέκα ημέρες, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι το Βατικανό είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες, πολλές χώρες--ανάμεσά τους η Τουρκία, το Ισραήλ και η Κίνα--εμφανίζονται ως δυνητικοί μεσολαβητές στον πόλεμο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν αφήνει περιθώρια συνομιλιών με το να αποκλείει τη συμμετοχή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά το Κίεβο αρνείται να παραχωρήσει εδάφη που έχει καταλάβει συμφωνώντας με τη Δύση ότι η Μόσχα εφαρμόζει μια αρπαγή εδαφών αυτοκρατορικού τύπου.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρει συχνά την Ουκρανία στις δημόσιες εμφανίσεις του και έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η κρίση κινδυνεύει να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων με ανεξέλεγκτες παγκόσμιες συνέπειες. Τον περασμένο μήνα, ο πάπας κάλεσε για πρώτη φορά τον ίδιο τον Πούτιν να σταματήσει «το σπιράλ της βίας και του θανάτου» στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση στη Βορόνεζ

Πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στη Βορόνεζ είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για πυραύλους.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drones στο κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna κοντά στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή διακοπές στη μετάδοση, σύμφωνα με το TASS και την εταιρεία Space Communications.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η αποχώρηση Στάρμερ δεν αλλάζει τη στάση του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παραίτηση του Κιρ Στάρμερ δεν θα αλλάξει τη «εχθρική στάση» του Λονδίνου προς τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Στάρμερ δεν διαφοροποιήθηκε στη βρετανορωσική πολιτική.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά χτυπήματα σε δορυφορικό κέντρο Dubna στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna στη Μόσχα και εργοστάσιο ηλεκτρονικού εξοπλισμού πυραύλων στο Βορονέζ, προκαλώντας πυκνό καπνό και αξιολόγηση των ζημιών, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα ορίσει τον εκπρόσωπο της Ευρώπης σε συνομιλίες με Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα επιλέξει ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες αναβίωσης της διπλωματίας και τον ρόλο της Ευρώπης ως προς τον διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου.