ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ - Ρωσίας στην Τουρκία

Ο Μπερνς δεν θα συζητήσει κανενός είδους διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Άγκυρα για να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας και για να μεταφέρει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες μιας χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η επαφή των αρχηγών των υπηρεσιών κατασκοπείας των δύο χωρών στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Αυτή επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενη πηγή που είπε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας θα παραστεί στις συνομιλίες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τον Ναρίσκιν.

Η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Ο Μπερνς δεν θα συζητήσει κανενός είδους διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη του 2021 κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Kommersant, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Το SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πέρα από τον πόλεμο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα να συζητήσουν, από την επέκταση μιας συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μια συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα έως μια πιθανή ανταλλαγή Αμερικανών και Ρώσων αιχμαλώτων και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επανένωση πέντε ουκρανό-ρωσικών παιδιών με τις οικογένειές τους

Πέντε ακόμη παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Μελάνια Τραμπ για επιστροφή παιδιών εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Περιμένουμε νέες αμερικανικές προτάσεις για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θεωρεί ειλικρινείς τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να πετύχει τους στόχους του, περιμένοντας νέες αμερικανικές προτάσεις.
Λογότυπο CIA ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξετάζεται ρωσική εμπλοκή σε ιρανικές επιθέσεις κατά της CIA

Εκρήξεις σε εγκαταστάσεις της CIA στον Κόλπο, πιθανόν από ιρανικά drones, προβληματίζουν τις ΗΠΑ για πιθανή ρωσική υποστήριξη στο Ιράν με πληροφορίες ή τεχνολογία. Δύο βάσεις επλήγησαν, μεταξύ τους και το συγκρότημα της πρεσβείας στο Ριάντ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ-Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί αύριο στις Φιλιππίνες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, για να συζητήσουν κυρίως τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο διαψεύδει κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως η Ρωσία δεν επενέβη ποτέ στις αμερικανικές εκλογές και απέρριψε όλους τους σχετικούς ισχυρισμούς, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.