ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
Κατεστραμμένο άρμα μάχης σε δάσος, εικόνα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ για την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και πυρομαχικά, ενώ έχουν τοποθετήσει νάρκες σε περίπου 170.000 τ.χλμ. σε όλη τη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ αντιμετώπισε επιφυλακτικά την απόσυρση από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας των ρωσικών στρατευμάτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη.

«Καταγράψαμε τη ρωσική ανακοίνωση περί υποχώρησης από τη Χερσώνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, έχοντας πλάι του την Τζόρτζα Μελόνι, την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. «Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ρωσία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση κι αν εγκαταλείψει τη Χερσώνα, θα πρόκειται για ακόμη μια νίκη για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες βράδυ ότι ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν 40 τοποθεσίες γύρω από τη Χερσωνα καθώς ο στρατός της Ρωσίας αποσύρεται, την επομένη της ανακοίνωσης της Μόσχας πως μονάδες της που ήταν αναπτυγμένες στη Χερσώνα θα εγκαταλείψουν αυτή την πόλη καίριας σημασίας.

«Ο αριθμός των ουκρανικών σημαιών που επέστρεψαν εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρισης έχει φθάσει ήδη τις δεκάδες», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. Προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω «χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και πυρομαχικά». Σε περίπου 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα οι Ρώσοι έχουν εγκατασπείρει νάρκες, συμπλήρωσε ο κ. Ζελένσκι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μικολάιφ, ο Βιτάλι Κιμ, ανέφερε πως η κοινότητα Τσορνομπάγιβκα βρίσκεται πλέον στα χέρια του ουκρανικού στρατού, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σιωπηλοί, όλα αυτά είναι στρατιωτικά ζητήματα», εξήγησε.

Ο ηγέτης της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε την υποχώρηση από τη Χερσώνα «σωστή αλλά δύσκολη απόφαση». Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, γλίτωσε χιλιάδες στρατιώτες από de facto περικύκλωση, έκρινε ο κ. Καντίροφ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν καταστροφές στη Χερσώνα αποχωρώντας. Πέρα από τηλεοπτικό κέντρο, καταστράφηκαν επίσης κεραίες της ραδιοφωνίας και συστήματα θέρμανσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε η Ουκραΐνσκα Πράβντα. Η ηλεκτροδότηση είναι κομμένη, όπως και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αρκετές γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό είχαν ήδη ανατιναχτεί, κατά δημοσιεύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στην επαρχία της Χερσώνας, όπου εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις αρχές Οκτωβρίου. Την προέλασή τους βοήθησε το ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν σε κάποιους τομείς.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου αποφάσισε προχθές Τετάρτη οι ρωσικές μονάδες να αποσυρθούν από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, εξηγώντας πως ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός τους καθώς καταστράφηκαν πολλές γέφυρες από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στην Ουκρανία νεό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, κατά τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχει φθάσει τα 19,3 δισεκ. δολάρια από την έναρξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Avenger, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Hawk, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση στη Βορόνεζ

Πυραυλική επίθεση της Ουκρανίας στη Βορόνεζ είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Η επίθεση προκάλεσε φωτιά σε εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για πυραύλους.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drones στο κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna κοντά στη Μόσχα, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή διακοπές στη μετάδοση, σύμφωνα με το TASS και την εταιρεία Space Communications.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η αποχώρηση Στάρμερ δεν αλλάζει τη στάση του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παραίτηση του Κιρ Στάρμερ δεν θα αλλάξει τη «εχθρική στάση» του Λονδίνου προς τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Στάρμερ δεν διαφοροποιήθηκε στη βρετανορωσική πολιτική.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά χτυπήματα σε δορυφορικό κέντρο Dubna στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna στη Μόσχα και εργοστάσιο ηλεκτρονικού εξοπλισμού πυραύλων στο Βορονέζ, προκαλώντας πυκνό καπνό και αξιολόγηση των ζημιών, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα ορίσει τον εκπρόσωπο της Ευρώπης σε συνομιλίες με Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα επιλέξει ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες αναβίωσης της διπλωματίας και τον ρόλο της Ευρώπης ως προς τον διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου.