ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στρατιωτική στολή σε περιοχή συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ καλούν κατ’ ιδίαν τον Ζελένσκι να δείξει στη Ρωσία διάθεση για συνομιλίες

Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε το Σάββατο η εφημερίδα Washington Post. Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια. Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων. «Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην εφημερίδα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καταδικάζει την αναστολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την εκ νέου παράταση της αναστολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι κάθε δολάριο που δίνεται στη Ρωσία τροφοδοτεί τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου έως 16 Μαΐου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο πόλεμος στο Ιράν αποσπά τις ΗΠΑ από την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχία πως η εστίαση των ΗΠΑ στο Ιράν αποδυναμώνει την υποστήριξη και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βανς στηλιτεύει τα σχόλια Ζελένσκι για τον Ορμπαν ως σκανδαλώδη

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέκρινε δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου για τον Βίκτορ Όρμπαν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές ροές για να επηρεάσει τις εκλογές της Ουγγαρίας υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κίεβο έτοιμο για εκεχειρία με Ρωσία, χαιρετίζει ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα πράξει το ίδιο αν η Ρωσία σταματήσει τα πλήγματα. Υποστήριξε πως η εκεχειρία δίνει χώρο για διπλωματικές λύσεις και στη Μέση Ανατολή.