ΓΔ: 2013.23 1.33% Τζίρος: 50.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:34
Cavusoglu, tourkia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Ούτε μίλι επέκτασης χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στηλίτευσε τη στάση του διεθνούς παράγοντα και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για έλλειψη ισορροπίας. Επίσης ισχυρίστηκε πως το casus belli δε συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας.

Νέες απειλές και προειδοποιήσεις από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο, και επεσήμανε πως η Άγκυρα, «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της». Ο Τσαβούσογλου, προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά τα άλλα ο Μ. Τσαβούσογλου στηλίτευσε τη στάση του διεθνούς παράγοντα και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για έλλειψη ισορροπίας. Επίσης ισχυρίστηκε πως το casus belli δε συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας.

«Οι απαντήσεις που δώσαμε, εκνεύρισαν την Ελλάδα», είπε σε άλλο σημείο ο Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος πως «κατέρρευσε η προπαγάνδα της Αθήνας». Σημείωσε δε πως, «η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντήσει με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Τους απαντήσαμε με έγγραφα».

Επανέλαβε δε τους ισχυρισμούς περί έλλειψης σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το «άσπρο μαύρο» για τα νησιά επιχείρησε να κάνει και πάλι ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

«Στην Ελλάδα, κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής εξουσίας μπαίνουν στην κούρσα ‘τι να κάνω, τι να πω κατά της Τουρκίας’. Τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν  σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί  αυτά τα νησιά» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Παρ' όλα αυτά, είμαστε εμείς που λέμε ας κάτσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα βάζει άλλους για να μιλήσουν εκ μέρους της. Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, να λύσουμε τα προβλήματα» πρόσθεσε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβέστης κατασβήνει φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έξι νεκροί από φωτιά σε αποθήκη αρωματοποιίας

Έξι νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε αποθήκη αρωματοποιίας στο Ντιλόβασι της βορειοδυτικής Τουρκίας. Αγνώστα παραμένουν τα αίτια, ενώ δύο όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Αφγανός μαχητής πεδίο μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπούλ: Ναυάγιο συνομιλιών με Πακιστάν, κατηγορίες κατά Ισλαμαμπάντ

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Πακιστάν στην Τουρκία για διαρκή εκεχειρία. Οι αφγανικές αρχές κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ για αδιαλλαξία και έλλειψη ανάληψης ευθυνών.
Μίκης Θεοδωράκης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης, με θέμα τη δύναμη της μουσικής του να ενώνει λαούς και να προάγει τη φιλία Ελλάδας-Τουρκίας.