ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε πετρελαϊκές για φορολόγηση των υπερκερδών

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να σταματήσουν την κερδοσκοπία και να προχωρήσουν σε μειώσεις στην τιμή των καυσίμων καθώς έχουν αποκομίσει απίστευτα υψηλά κέρδη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυστηρό μήνυμα προς τους πετρελαϊκούς κολοσσούς απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τους να σταματήσουν να κερδοσκοπούν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και προειδοποιώντας τους πως θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή εάν δεν επενδύσουν τα υπερκέρδη τους για να μειώσουν το αυξημένο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι Αμερικανοί.

«Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν να επωφελούνται από τον πόλεμο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα. Ο αμερικανικός λαός θα κρίνει ποιος είναι με το μέρος του και ποιος νοιάζεται μόνο για τα κέρδη του», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Η βιομηχανία πετρελαίου «δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στις ΗΠΑ και να στηρίξει τον αμερικανικό λαό», ανέφερε και υπογράμμισε πως οι εταιρείες του κλάδου αποκομίζουν «απίστευτα υψηλά κέρδη» σημειώνοντας ότι τα θεωρεί εξωφρενικά. «Αν μετακυλούσαν αυτά τα κέρδη προς όφελος των καταναλωτών, η τιμή της βενζίνης θα υποχωρούσε κατά περίπου 50 σεντς», είπε.

Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν συμβάλλουν στη μείωση των τιμών στα καύσιμα, «θα φορολογηθούν υψηλότερα για τα υπερκέρδη τους και θα βρεθούν αντιμέτωπες με περιορισμούς», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει ακόμη 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα λεγόμενα στρατηγικά αποθέματα της χώρας στην προσπάθειά της να μειώσει τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αντληθούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες.

Η κίνηση, που θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο, εγγράφεται στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του κράτους την άνοιξη και προβλέπει την διάθεση συνολικά 180 εκατ. βαρελιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανάφλεξη των τιμών που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να δημιουργηθεί μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράζει αργό όταν η τιμή του WTI θα κυμαίνεται στο φάσμα από τα 67 ως τα 72 δολάρια το βαρέλι και να διαπραγματευθεί συμβόλαια αγοράς σε τιμές που θα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων, με διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού, για να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με τη μεταβλητότητα των τιμών.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε στην αγορά πάνω από 212 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 1984.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ να αποδεχθούν το ιρανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν παρέδωσε στις ΗΠΑ σχέδιο 7 ημερών για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, απαιτώντας την άρση αποκλεισμών. Η Τεχεράνη δεν διαπραγματεύεται για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αναμένοντας ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχέδιο Τραμπ για 90ήμερη απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει 90ήμερη απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ, παρά τις αντιρρήσεις εντός της κυβέρνησης και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ώστε να μειωθούν οι τιμές ενέργειας ενόψει εκλογών, αναφέρει το Politico.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Το πετρέλαιο αγγίζει τα 100 δολάρια λόγω νέας έντασης στη Μ. Ανατολή

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια. Το Brent αυξήθηκε 1,49% στα 99,38 δολάρια, ενώ το WTI 1,59% στα 94,51 δολάρια.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βενεζουέλα ίσως παράγει 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το 2025

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε στο CNBC ότι η Βενεζουέλα θα παράγει πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ως τα μέσα του επόμενου έτους και πως το πετρέλαιό της μπορεί να ενισχύσει τα αμερικανικά αποθέματα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ερωτήματα γύρω από τη συμφωνία για τα πετρέλαια

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Βενεζουέλα, δίνοντας στις ΗΠΑ πλειοψηφικό έλεγχο σε πάνω από 65 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε «η μεγαλύτερη στην ιστορία», εγείρει ερωτήματα για την εφαρμογή της.