ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Διεργασίες των ΗΠΑ με Σερβία για την αναγνώριση του Κοσόβου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσόβου με στόχο να υπάρξει μια δεσμευτική λύση που θα οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκεν και, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, «τα τρία θέματα που κυριάρχησαν στην συνομιλία ήταν το ζήτημα του Κοσόβου, για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσική Ομοσπονδία και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Στην ανακοίνωση, η οποία είναι ιδιαίτερα λιτή, αναφέρεται ότι «ο Αντονι Μπλινκεν εξέφρασε την αναγκαιότητα να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με την Πρίστινα στο θέμα του Κοσόβου ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς του εξέθεσε τις σερβικές θέσεις».

Ο Μπλίνκεν επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, τον οποίο ενεθάρρυνε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών με την Σερβία. «Συζητήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας και την ανάγκη εντατικοποίησης της διαδικασίας διαλόγου προς την επίτευξη μίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα αποβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση», έγραψε ο Κούρτι στο Twitter.

Η κρίση στο Κόσοβο που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο είχε προκαλέσει επίσης την αντίδραση της διπλωματίας της Ρωσίας, η οποία είχε ταχθεί στο πλευρό των Σέρβων, με την ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού υπ. Εξωτερικών να αναφέρει τότε πως «οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουθενώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

NIS: Τρεις μήνες περιθώριο για νέο αγοραστή λέει η κυβέρνηση της Σερβίας

Η Σερβία έλαβε τρίμηνη άδεια από τις ΗΠΑ για να βρει αγοραστή για τη ρωσικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία NIS που υπόκειται σε κυρώσεις, με τον ενεργειακό εφοδιασμό να κινδυνεύει ενόψει χειμώνα.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σερβία παγώνει για 3 μήνες τις κυρώσεις κατά της ρωσικής πετρελαϊκής NIS

Η Σερβία εξασφάλισε τρίμηνη αναστολή στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ρωσικής NIS, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό για τον χειμώνα, μετά από αίτημα των Gazprom Neft και Gazprom να μεταβιβάσουν τον έλεγχο της εταιρείας.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κούρτι, δημοτικές εκλογές Κυριακή

Η πρόεδρος του Κοσόβου ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Άλμπιν Κούρτι, ηγέτη του "Αυτοδιάθεση", μετά από πολύμηνες δυσκολίες και 57 ψηφοφορίες για την εκλογή προεδρείου της Βουλής.
Κτίριο NIS Σερβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η MOL ενισχύει τις παραδόσεις στη Σερβία λόγω κυρώσεων στη NIS από ΗΠΑ

Η ουγγρική MOL θα αυξήσει τις παραδόσεις πετρελαίου στη Σερβία, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στη σερβική NIS, λόγω της ρωσικής κυριότητας. Η αύξηση δεν καλύπτει πλήρως το κενό των κροατικών φορτίων, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.