ΓΔ: 2105.82 0.82% Τζίρος: 193.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Κοσσυφοπεδίου
Πηγή: Shutterstock

Το Κόσοβο ανοίγει την πόρτα του σε απελαθέντες μετανάστες από τις ΗΠΑ

Η Πρίστινα δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και να υποδεχτεί έως 50 απελαθέντες ετησίως, προωθώντας τη σταδιακή επανένταξή τους στις πατρίδες τους.

Η Πρίστινα εκφράζει την ετοιμότητα της να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την εισδοχή και την προσωρινή στέγαση απελαθέντων από τις ΗΠΑ μεταναστών. Αυτό δήλωσε στη σερβική υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης του Κοσόβου, Περπαρίμ Κριεζίου.

«Σε διάστημα ενός έτους, έως και 50 άτομα μπορούν να μετεγκατασταθούν προσωρινά, με στόχο τη διευκόλυνση της ασφαλούς επιστροφής τους στη χώρα καταγωγής τους.

 Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί, με τη δυνατότητα επιλογής ατόμων από μια προτεινόμενη λίστα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη δημόσια τάξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Αλμπιν Κούρτι στις 26 Μαΐου εξέφρασε την προθυμία να συζητήσει και με τη Βρετανία το ενδεχόμενο φιλοξενίας απελαθέντων μεταναστών.

Το Κόσοβο το 2022 είχε συνάψει συμφωνία με τη Δανία για την προσωρινή φιλοξενία 300 αλλοδαπών κατάδικων που εξέτισαν την ποινή τους και ανέμεναν τον επαναπατρισμό τους.

Το Κόσοβο επίσης φιλοξένησε στο παρελθόν 1900 Αφγανούς που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την άνοδο των ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Διεργασίες των ΗΠΑ με Σερβία για την αναγνώριση του Κοσόβου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσόβου με στόχο να υπάρξει μια δεσμευτική λύση που θα οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ζούμε σε νέες εποχές, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις δυνάμεις της

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη πιο συστηματικά στην άμυνα της, αναφερόμενος στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να πιέζεται ο Ζελένσκι.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει για στρατηγική αυτονομία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την πορεία προς στρατηγική αυτονομία, αντιδρώντας στο νέο αμυντικό δόγμα Τραμπ που δίνει προτεραιότητα στην Αμερική και επικρίνει την Ευρώπη για «παρακμή».
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Η Ευρώπη έχει ακολουθήσει «λανθασμένες κατευθύνσεις»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ευρώπη ακολουθεί «κακές κατευθύνσεις», εκφράζοντας ανησυχίες για τις πολιτικές της, ιδίως στο μεταναστευτικό, ενώ χαρακτήρισε «βρομερή» την απόφαση της ΕΕ για πρόστιμο στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν χρειάζεται ρήξη Ευρώπης-ΗΠΑ, λέει ο αρχηγός των μυστικών

Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ρήξης Ευρώπης-ΗΠΑ, παρά τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ, ζητώντας ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας, ενώ Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για τις διατλαντικές σχέσεις.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός Υπ. Άμυνας: Ο Τραμπ απέδειξε πως αγνοεί σχεδόν πλήρως την Ευρώπη

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική έναντι της Ευρώπης είχε αλλάξει πριν τον Τραμπ, ο οποίος απλώς επιτάχυνε την πορεία αυτή, λόγω και του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας.