ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
berbong-germania
Φώτο: Shutterstock

Μπέρμποκ: Προς κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν για τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, ενώ εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη εκδήλωση των αντιδράσεων κατά των ιρανικών αρχών εδώ και χρόνια.

Η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν και θα απαγορεύσει την είσοδό τους στην ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μία γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν καταθέσει 16 προτάσεις για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ιράν, σχετικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας νεαρής κοπέλας, ενώ αυτή είχε συλληφθεί, όπως δήλωσε μία πηγή του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα. Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις περιμένουν από τους Ευρωπαίους υπουργούς των Εξωτερικών να αποφασίσουν για αυτές, στη διάσκεψη τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς να αναμένεται κάποια αντίσταση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, ενώ εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη εκδήλωση των αντιδράσεων κατά των ιρανικών αρχών εδώ και χρόνια, με μερικούς να καλούν για τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τους ισλαμιστές κληρικούς, που κυβερνούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων δεκαετιών. Το Σάββατο, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν «άντε χάσου» καθώς ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, καταδικάζοντας τους διαδηλωτές που εξοργίστηκαν από το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από τις αρχές, όπως έγινε γνωστό από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτοί που χτυπούν γυναίκες και κορίτσια στο δρόμο, που απαγάγουν, που αυθαίρετα φυλακίζουν και καταδικάζουν σε θάνατο ανθρώπους που επιθυμούν τίποτα περισσότερο από το να ζήσουν ελεύθεροι, στέκονται στη λάθος μεριά της ιστορίας», δήλωσε η Μπέρμποκ στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag». «Σε αυτούς τους ανθρώπους στο Ιράν λέμε: στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», διαβεβαίωσε η ίδια. Η Μπέρμποκ έχει υποσχεθεί την υλοποίηση μιας φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για μία αρχικά αθόρυβη αντίδρασή της στις διαδηλώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί: 6 στους 10 καταδικάζουν την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν

Η πλειοψηφία των Γερμανών καταδικάζει την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και εκφράζει ανησυχία για τη διεθνή πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία. Υψηλό το ποσοστό που φοβάται διατάραξη στο εμπόριο και άνοδο στις τιμές των καυσίμων.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε επιθέσεις κατά του Ιράν

Ο Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε ότι η Bundeswehr δεν θα εμπλακεί σε αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των Γερμανών. Υπογράμμισε ότι το διεθνές δίκαιο παραμένει θεμέλιο των ενεργειών τους.
Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αμετάβλητη η κατάσταση ασφάλειας, δηλώνει ο Ντόμπριντ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τόνισε πως η απειλή στη Γερμανία παραμένει «αφηρημένα υψηλή» μετά την επίθεση κατά του Ιράν, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επιθέσεις, ενώ η κατάσταση παρακολουθείται στενά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Καταμερισμός εργασίας» ΗΠΑ-Ισραήλ στις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν το στρατιωτικό δυναμικό του Ιράν και το Ισραήλ το κέντρο διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε σε δίλημμα ως προς τη νομιμότητα των επιθέσεων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για το Ιράν, απουσία στρατηγικής

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική για τη διαδοχή της ηγεσίας, ενώ απέκλεισε γερμανική στρατιωτική συμμετοχή σε επιθέσεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί την Ευρώπη να αποφύγει εμπλοκή στον πόλεμο

Το Ιράν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην παρέμβουν στον πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι κάθε αμυντική τους ενέργεια θα θεωρηθεί συνεργασία με τους αντιπάλους του και πολεμική ενέργεια κατά της Τεχεράνης.