ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Nord Stream: Η Ρωσία εκτιμά ότι αποκαθίστανται οι ζημιές στους αγωγούς

Η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG πως η πίεση στον Nord Stream 1 έχει σταθεροποιηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθούν οι ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στη Δανία και τη Σουηδία, με τη σημαντική μείωση της πίεσης του αερίου να οδηγεί στον εντοπισμό τους.

«Δεν έχουν σημειωθεί ξανά τέτοια περιστατικά. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, χρειάζεται χρόνος και οι απαραίτητοι πόροι. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δυνατότητες», σχολίασε ο Νόβακ.

Στο μεταξύ η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG πως η πίεση στον Nord Stream 1 έχει σταθεροποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι έχει πάψει να διαρρέει αέριο από αυτόν.

Η Nord Stream AG είχε επισημάνει ήδη από χθες Σάββατο ότι έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2.

Χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι οι ζημιές στους αγωγούς οφείλονται σε δολιοφθορά, χωρίς να κατηγορήσουν ευθέως κάποια χώρα. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ευθύνονται για τις διαρροές, μια κατηγορία την οποία ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει.

Ο Νόβακ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Πολωνία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στους αγωγούς αυτούς και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εκφράσει διαφωνίες, έχουν συμφέρον να σταματήσουν τη λειτουργία των αγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ρωσικό πλοίο εντοπίστηκε κοντά σε αγωγό φυσικού αερίου

Ρωσικό αλιευτικό σκάφος 70 μέτρων εντοπίστηκε χθες κοντά σε αγωγό στη βόρεια Πολωνία. Οι συνοριοφύλακες του ζήτησαν να απομακρυνθεί και το πλήρωμα συμμορφώθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Οι αγωγοί TurkStream και Blue Stream λειτουργούν στο μέγιστο για την προμήθεια αερίου στην Τουρκία, ενώ η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας συνεχίζεται, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για διακοπή εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.