ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
borrell
Φώτο: Shutterstock

Μπορέλ: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου

Τι λέει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

  • Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
  • Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Η ΕΕ απαιτεί σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας από την Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου χαρακτηρίζει «αποκαλυπτική» την απάντηση της ΕΕ για τα επεισόδια με τουρκικά αλιευτικά, ζητώντας σκληρή στάση και μέτρα για την προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Την επόμενη εβδομάδα η Φθινοπωρινή Σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στη Δ' Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (29/9-3/10/2025), θα συζητηθούν κρίσιμα διεθνή θέματα, ενώ θα εκλεγεί ο Γεν. Γραμματέας και θα απονεμηθεί το βραβείο Václav Havel 2025.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Όσα διεκδικεί η Τουρκία, η Ελλάδα τα έχει ήδη πετύχει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει διασφαλίσει τα ζητούμενα της και τα εξοπλιστικά της προγράμματα, ενώ για την Τουρκία πλέον αυτά είναι ζητούμενα, απαντώντας σε σχόλια για ελληνοτουρκικές ισορροπίες.