ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στρατιωτική στολή σε περιοχή συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Β. Ζελένσκι: Υποχωρούν οι Ρώσοι, θα απελευθερώσουμε όλη την Ουκρανία

Την ίδια στιγμή που υποχωρεί μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ο ρωσικός στρατός αναζητά μισθοφόρους εθελοντές προσφέροντας έως και 2.700 δολάρια σε όποιον επιθυμεί να πολεμήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνέχισε την προέλασή του σε ανατολικές περιοχές της χώρας χθες Κυριακή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε στο βραδινό διάγγελμά του πως θα ανακαταληφθούν όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

«Ίσως φαίνεται πως έπειτα από μια σειρά νικών έχουμε ορισμένη κάμψη της δραστηριότητας», είπε ο κ. Ζελένσκι, σπεύδοντας να προσθέσει πως στην πραγματικότητα γίνεται «προετοιμασία» για την ανακατάληψη της Μαριούπολης, της Μελιτόπολης και της Χερσώνας, κατ’ αυτόν το επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης.

«Επειδή η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη - ολόκληρη», ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει όχι μόνο να ανακαταλάβει εδάφη που έλεγχε πριν από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, αλλά και τομείς στο Ντονμπάς και στην Κριμαία που περιήλθαν στα χέρια υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών από το 2014, σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι.

Η Ρωσία κατέλαβε μεγάλους τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο. Συνεχίζει να κατέχει χονδρικά το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, ωστόσο πλέον ο ρωσικός στρατός, αναζητεί συμβασιούχους στρατιώτες για να λάβουν μέρος στην εισβολή της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί περιοδεύοντα φορτηγά για τη στρατολόγηση εθελοντών στους οποίους προσφέρονται μάλιστα ως κίνητρο σχεδόν 3.000 δολάρια (2.995 ευρώ) τον μήνα.

Μια ειδική μονάδα στάθμευσε ένα τέτοιο φορτηγό σε ένα κεντρικό πάρκο του Ροστόφ, μιας πόλης στη νότια Ρωσία, και όταν άνοιξαν οι πόρτες του αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ένα κινητό γραφείο στρατολόγησης.

Στρατιώτες με στολές παραλλαγής  κράδαιναν τα όπλα τους στους περαστικούς που έδειχναν ενδιαφέρον και μοίραζαν χρωματιστά φυλλάδια με τίτλο «Στρατιωτική υπηρεσία με σύμβαση-η επιλογή ενός αληθινού άντρα».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία αποκαλύπτουν τις απώλειές που καταγράφουν οι στρατιωτικές δυνάμεις τους, οι οποίες, όπως εκτιμούν δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και από τις δύο πλευρές. Η Μόσχα δεν έχει επικαιροποιήσει τον επίσημο αριθμό θυμάτων από τις 25 Μαρτίου, όταν είχε ανακοινώσει 1.351 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 3.825 τραυματίες.

Το Κρεμλίνο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για εθνική κινητοποίηση για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Αλλά η πρωτοβουλία στρατολόγησης με περιοδεύοντα φορτηγά δείχνει ότι η Μόσχα έχει ανάγκη από περισσότερους άνδρες.

Ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής του φορτηγού στο Ροστόκ είπε ότι Ρώσοι και ξένοι, ηλικίας από 18 ως 60 ετών, με τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου θεωρούνται κατάλληλοι. «Πολίτες με πατριωτικό αίσθημα επιλέγουν να υπογράφουν συμβόλαια για τρεις ή έξι μήνες ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λέει ο ταγματάρχης Σεργκέι Αρντάσεφ υποσχόμενος εκπαίδευση για όλους. Ο κατώτερος μηνιαίος μισθός που προσφέρεται είναι 2.700 δολάρια (2.695 ευρώ), σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ ρωσικών επιθέσεων με drones στην Ουκρανία τον Απρίλιο, λέει το AFP

Τον Απρίλιο η Ρωσία εξαπέλυσε αριθμό ρεκόρ 6.583 drones κατά της Ουκρανίας, κυρίως με επιθέσεις και τη μέρα, ενώ οι πύραυλοι έφτασαν τους 141, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτυπούν ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα για 4η φορά

Τέταρτη ουκρανική επίθεση drones μέσα σε μια εβδομάδα στο ρωσικό λιμάνι Τουάψε προκάλεσε πυρκαγιά σε τερματικό, χωρίς τραυματισμούς. Οι αρχές ζήτησαν να μην πίνεται νερό από τη βρύση και έκλεισαν τα σχολεία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ δεν θα ξεφορτώσει πλοίο με σιτηρά που φέρεται να έκλεψε η Ρωσία

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πλοίο με σιτηρά, που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έκλεψε η Ρωσία, δεν θα ξεφορτώσει στο Ισραήλ, μετά από αίτημα του Κιέβου για κατάσχεση του φορτίου. Η εισαγωγική εταιρεία αρνήθηκε το φορτίο.