ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
JoeBiden
Πηγή: Shutterstock

Μπάιντεν προς Πούτιν: Μην τολμήσεις να χρησιμοποιήσεις πυρηνικά όπλα

Οι νίκες των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών, και η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών στα βορειοανατολικά, κάνουν κάποιους αναλυτές να φοβούνται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα αποφασίσει ακόμα και πυρηνικό χτύπημα.

Με διεθνείς συνέπειες προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη Ρωσία σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας,σε συνέντευξή του στο CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Ο Αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «αν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα». «Μην το κάνεις. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου και δεν θα μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», απάντησε ο Μπάιντεν. Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι θα υπάρξει ανάλογη απάντηση. «Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποια θα ήταν; Φυσικά, δεν θα σας το πω. Θα έχει συνέπειες. Θα γίνουν (οι Ρώσοι) πιο παρίας στον κόσμο από ποτέ. Και ανάλογα με την έκταση του τι κάνουν θα καθοριστεί και η ανάλογη απάντηση που θα υπάρξει».

Οι πρόσφατες και απροσδόκητες νίκες των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών, και η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών στα βορειοανατολικά, κάνουν κάποιους αναλυτές να φοβούνται ότι ο Πούτιν θα στραφεί ακόμα και στα πυρηνικά όπλα. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για την στήριξή τους αφότου η χώρα του έλαβε επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε διεθνή οικονομική βοήθεια. «Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας δέχτηκε μια δωρεά ύψους 1,5 δισ δολαρίων. Αυτή είναι η τελευταία δόση από τα 4,5 δισ δολάρια βοήθειας από τις ΗΠΑ από το Καταπιστευματικό Ταμείο Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter. 'Oπως είπε, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των δαπανών του προϋπολογισμού για καταβολή συντάξεων και για προγραμμάτα κοινωνικής στήριξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.