ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φυλακισμένος πίσω από κάγκελα
Φώτο: Shutterstock

Βέλγιο: Δικαστές θα ζήσουν για δύο ημέρες την ζωή ενός κρατούμενου

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους.

Πενήντα-πέντε δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν. Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών. Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του «πειράματος» αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια. «Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε ο υπουργός.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα. «Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός. Επιπλέον είναι και μια καλή «πρόβα» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκανιαστεί σε δύο εβδομάδες. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών. Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25χρονος καταζητούμενος στην Τουρκία συνελήφθη στον Πειραιά

Ένας 25χρονος Τούρκος συνελήφθη στον Πειραιά από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα από τις τουρκικές Αρχές. Κατηγορείται για ληστείες, κλοπές και άλλα αδικήματα που διέπραξε από το 2017. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος Κέντρου Υγείας κατηγορείται για κλοπή από προϊσταμένη

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 36χρονη εργαζόμενη σε Κέντρο Υγείας, κατηγορούμενη ότι έκλεψε συνολικά 1.000 ευρώ από την τσάντα της προϊσταμένης της, με τις κλοπές να διαπιστώνονται από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 33χρονου για εμπορία ανήλικων κοριτσιών με σκοπό εκμετάλλευση

Συνελήφθη 33χρονος από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για εμπορία και αρπαγή ανηλίκων με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση, βάσει εκκρεμούς εντάλματος και σχετικής δικογραφίας της Αστυνομίας.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Χωρίς υποψία τρομοκρατίας για τον συλληφθέντα με Καλάσνικοφ

Οι βελγικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας για τον νεαρό που συνελήφθη με Καλάσνικοφ στον σταθμό Μιντί. Ερευνώνται διασυνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών. Ζητήθηκε ένταλμα σύλληψης.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 34χρονου Τούρκου στην Αθήνα με Ερυθρά Αγγελία της Interpol

Στη σύλληψη 34χρονου Τούρκου, καταζητούμενου διεθνώς από τις τουρκικές Αρχές για διακεκριμένη κλοπή και παρεμπόδιση δημοσίου συμφέροντος, προχώρησαν οι αστυνομικοί χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Αθήνας.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή ο 38χρονος για πυροβολισμούς σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 38χρονος που πυροβόλησε σε ψιλικατζίδικο στην Κασσάνδρου Θεσσαλονίκης. Διώκεται για ληστρική κλοπή και οπλοκατοχή, ενώ απέδωσε τις πράξεις του στη μέθη και προβλήματα αλκοολισμού.