ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Φυλακισμένος πίσω από κάγκελα
Φώτο: Shutterstock

Βέλγιο: Δικαστές θα ζήσουν για δύο ημέρες την ζωή ενός κρατούμενου

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους.

Πενήντα-πέντε δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν. Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών. Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του «πειράματος» αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια. «Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε ο υπουργός.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα. «Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός. Επιπλέον είναι και μια καλή «πρόβα» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκανιαστεί σε δύο εβδομάδες. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών. Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικός Αμερικής εξοπλισμένος
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις Βρυξέλλες

Νέοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά του αυξημένου κόστους εκπαίδευσης και των μεταρρυθμίσεων, με συγκρούσεις με την αστυνομία και χρήση δακρυγόνων και κανόνι νερού. Ταραχές ξέσπασαν επηρεασμένες και από τα γεγονότα στη Γαλλία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κως: 80χρονος συνελήφθη για προσβολή ανήλικης

Συνελήφθη 80χρονος στην Κω, κατηγορούμενος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικης. Φέρεται να απέσπασε το τηλέφωνό της, να της έκανε άσεμνες προτάσεις και να της πρότεινε συνάντηση με οικονομικό αντάλλαγμα.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Νεκρός αστυνομικός σε καταδίωξη κλεμμένου οχήματος

Ένας Βέλγος αστυνομικός σκοτώθηκε σε καταδίωξη κλεμμένου οχήματος στις Βρυξέλλες. Συνελήφθησαν ύποπτοι και εντοπίστηκαν ναρκωτικά, υποδεικνύοντας διασύνδεση με διακίνηση ουσιών, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ζουλιάν Μοϊνίλ.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιστέρι: Σύλληψη 41χρονης για απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην συζύγου της

Συνελήφθη στο Περιστέρι 41χρονη που κατηγορείται πως έριξε άγνωστη ουσία στο φαγητό του πρώην συζύγου της. Ο άνδρας είδε το περιστατικό σε κάμερα ασφαλείας και ενημέρωσε την Αστυνομία.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 52χρονου γυναικολόγου για παιδική πορνογραφία

Συνελήφθη 52χρονος γυναικολόγος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, έπειτα από πληροφορίες του NCMEC προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ψηφιακή ανάλυση που οδήγησε στον εντοπισμό και την ταυτοποίησή του.