ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Φώτο: Shutterstock

Φον ντερ Λάιεν: Εμφανής ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα.

Η υποστήριξη στην Ουκρανία έχει υψηλό κόστος, αλλά η ελευθερία είναι «ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως έχει αρχίσει πλέον και φαίνεται ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πορεία του Κιέβου για την ένταξη στην ΕΕ.

Μιλώντας στο Κίεβο, η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμετακίνητη στην υποστήριξή της στην Ουκρανία, καθώς ανάμεσα στα κράτη μέλη αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές για το πώς θα τιμωρηθεί περαιτέρω η Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία έχουν εντέλει έναν βαθύ και ορατό αντίκτυπο, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, ώρες μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να φανεί ο αντίκτυπός τους, και αυτό είναι ορατό τώρα», είπε η πρόεδρος  της Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην υποστήριξη για το Κίεβο, η φον ντερ Λάιεν είπε πως η υποστήριξη στην Ουκρανία «έχει υψηλό κόστος, αλλά η ελευθερία μας, η διεθνής τάξη ειρήνης, και η δημοκρατία, είναι ανεκτίμητης αξίας». Η ΕΕ χρηματοδότησε από κοινού στρατιωτική βοήθεια για πρώτη φορά στην ιστορία της προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία φέτος, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως περαιτέρω υποστήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούσε να έρθει στο μέλλον και είπε πως η πρόσφατη αντεπίθεση-αστραπή της Ουκρανίας στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της «ανέβασε τη διάθεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παντού στην Ευρώπη».

Η επίθεση του Σεπτεμβρίου είχε αποτέλεσμα σύμφωνα με το Κίεβο την ανάκτηση περίπου 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τη Μόσχα, στην τεράστια πλειονότητά τους στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου. Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΕΕ θα δώσει επιπλέον βοήθεια προκειμένου να ενισχύσει την αντεπίθεση, η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η υποστήριξη θα μειωθεί. «Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο η Ουκρανία να λάβει όλη τη στρατιωτική ικανότητα που χρειάζεται για να αμυνθεί», είπε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι εντυπωσιάστηκε με την ταχύτητα με την οποία προχωράει η Ουκρανία στις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ. «Η ενταξιακή διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι εντυπωσιακό να βλέπω την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα, την ακρίβεια με την οποία προοδεύετε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία έφτασε χθες, Τετάρτη, στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, πρόσθεσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει «περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερα έσοδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνα
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: ΕΕ έτοιμη για στρατιωτική ισχύ, πάντα δίπλα στην Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο δυναμική στρατιωτικά, καθώς δεν μπορεί πια να στηρίζεται μόνο σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Ζήτησε αναθεώρηση θεσμών για ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» απειλές Ζελένσκι κατά Ορμπάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές του Ζελένσκι προς τον Όρμπαν σχετικά με το μπλοκάρισμα του δανείου 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τονίζοντας πως τέτοιες απειλές κατά κρατών μελών της ΕΕ δεν επιτρέπονται.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία με 100 εκατ. ευρώ για ενέργεια και νέο δάνειο

Η ΕΕ ανακοίνωσε νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ δεσμεύτηκε για συνεχή ενίσχυση μετά από τέσσερα έτη ρωσικής εισβολής. Έχει ήδη προσφέρει σχεδόν 200 δισ. ευρώ στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι για τις επικείμενες συνομιλίες ειρήνης

Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη στήριξη της Ουκρανίας και ενισχύει τις πιέσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από συνομιλία με τον Ζελένσκι, τονίζοντας νέο πακέτο κυρώσεων και ανθρωπιστική βοήθεια.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι προτείνουν πολυεθνική δύναμη αν υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία

Ηγέτες δέκα ευρωπαϊκών χωρών και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότειναν πολυεθνική δύναμη για την Ουκρανία, που θα στηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα περιορίζει τον ουκρανικό στρατό σε 800.000 άτομα, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.