ΓΔ: 2590.77 -2.00% Τζίρος: 66.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:49:37
Ukrain-Refugees-Prosfyges
Φωτο: Shutterstock

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι έπληξε μη στρατιωτικές υποδομές

Μπλακ άουτ σημειώθηκε στην ανατολική Ουκρανία με τον πρόεδρο της χώρας να κατηγορεί τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Προηγουμένως, οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ, όπου το Κίεβο ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε στρατηγικής σημασίας υποδομές στην πόλη και την περιοχή. Σύμφωνα με τον Ολεγκ Σινεχούμποφ, «δεν υπάρχει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα σε πολλές πόλεις. Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές στις τοποθεσίες που επλήγησαν».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία Βαλεντίν Ρεζνισένκο κατηγόρησε τους Ρώσους για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή του. «Πολλές πόλεις και χωριά στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν τις ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους στο πεδίο των μαχών».

Ο ομόλογός του στην περιφέρεια του Σούμι δήλωσε ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έπληξαν τουλάχιστον 135 πόλεις και χωριά της περιοχής του.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πόλη του Κραματόρσκ, μία από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται εκεί. Ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε διακοπές και σε άλλες περιοχές της περιφέρειάς του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο Τραμπ

Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους κατά του Κιέβου προκαλώντας θύματα και ζημιές, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Παρά τις συνομιλίες, δεν άλλαξε η ρωσική στάση. Τόνισε τη σημασία συνέχισης της προσπάθειας για λήξη του πολέμου.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα

Επτά νεκροί στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή πληγμάτων με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών drones και δύο τραυματίες από επίθεση drones, λίγες ώρες ύστερα από συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ανταλλαγή πληγμάτων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ

Νέα ανταλλαγή πυραυλικών και drone επιθέσεων σημειώθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ζημιές σε υποδομές μετρό στο Κίεβο και περιορισμούς κυκλοφορίας, λίγο μετά τις διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και επίθεση drones στη ρωσική Λίπετσκ

Νέοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο, με τραυματίες και ζημιές. Στο Λίπετσκ της Ρωσίας τραυματίστηκε άνδρας από επίθεση drones. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το τέλος του πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πυραυλική επίθεση και εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Πυραυλική επίθεση ρωσικών δυνάμεων σημειώθηκε απόψε στο Κίεβο, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και πρατήριο βενζίνης κι αναφέρονται τραυματίες. Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια.