ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Στέλνουν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 675 εκατ. στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ χορηγούν μόνες τους τα τρία τέταρτα των συμβατών με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ οβίδων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου Ντέιβ Μπάτλερ.

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Ουκρανία νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ραμστάιν στην δυτική Γερμανία πριν από την έναρξη των εργασιών της πέμπτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τον συντονισμό της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

«Σήμερα, διαπιστώνουμε την προφανή επιτυχία των κοινών μας προσπαθειών επί του πεδίου της μάχης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ομάδας Επαφής.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συνέρχονται σήμερα στην Γερμανία για να συνεχίσουν τον συντονισμό της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο, που διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην νότια και την βορειοανατολική Ουκρανία. Εκπρόσωποι περισσότερων από 40 χωρών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συζητήσουν τα ζητήματα που θέτει η σύρραξη σε όρους παραγωγής όπλων.

Η πέμπτη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την ουκρανική άμυνα, η οποία διεξάγεται έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ραμστάιν, στην δυτική Γερμανία, έχει ως στόχο να εκφράσει την ενότητα και την αλληλεγγύη των συμμάχων της Ουκρανίας, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρκ Μίλεϊ.

«Η κατανάλωση πυρομαχικών είναι πολύ σημαντική στον πόλεμο αυτόν στην Ουκρανία», εξήγησε ο στρατηγός Μίλεϊ στους δημοσιογράφους. Ο στόχος είναι «να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες, τα αιτήματα και στην συνέχεια να αντιπαραβάλουμε όλα αυτά με την προσφορά, είτε πρόκειται για τα στοκ των χωρών είτε πρόκειται για τις δυνατότητες παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας», διευκρίνισε.

Το πυροβολικό είναι αποφασιστικής σημασίας στην σύρραξη. Ιδιαίτερα δαπανηροί σε βλήματα όλων των ειδών ο ουκρανικός και ο ρωσικός στρατός διεξάγουν έναν πόλεμο φθοράς πυρομαχικών, τα στοκ των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει από την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος είναι η ανακατάληψη όλων των περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε χθες λόγο για καλά νέα από την περιοχή του Χάρκιβ, όπου σε ορισμένες περιοχές η ουκρανική σημαία έχει επιστρέψει». Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει όλον των οπλισμό ρωσικής κατασκευής που διέθετε και η στο εξής η άμυνά της εξαρτάται πλήρως από την δυτική στρατιωτική βοήθεια.

Από την πλευρά της η Ρωσία στράφηκε προς την Βόρεια Κορέα για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρουκετών και οβίδων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο την χορήγηση οπλικών συστημάτων ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως αντιαρματικών πυραύλων Javelin, συστημάτων πυροβολικού και οβίδων συμβατών με τα συστήματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις με τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς Himars και τις κατευθυνόμενες από GPS ρουκέτες τους GMLERS, βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς τύπου ATACMS, που μπορούν να φθάσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, αλλά οι ΗΠΑ τα αρνούνται, φοβούμενες ότι οι πύραυλοι αυτοί θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της σύρραξης.

«Η σημερινή πολιτική των ΗΠΑ είναι να μην στείλουμε ATACMS», υπενθύμισε ο στρατηγός Μίλεϊ. «Κάναμε αυτήν την συζήτηση πολλές φορές με τον ομόλογό μου και άλλους ουκρανούς αξιωματούχους».  «Στέλνουμε Himars με GMLER και τα συστήματα αυτά έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι η ακτίνα δράσης των Himars είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ουκρανών στην προκείμενη σύρραξη».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου Ντέιβ Μπάτλερ, ανέφερε ότι «περισσότερες από 10 χώρες της Ομάδας Επαφής χορηγούν συστήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm και 15 χώρες δίνουν πυρομαχικά διαμετρήματος 155 mm».

Όλες οι προσφορές όπλων προς την Ουκρανία υπολογίζονται ώστε να μην αποδυναμώσουν τις αμυντικές ικανότητες των δωρητριών χωρών, αλλά τα αποθέματα των πυρομαχικών θα πρέπει να μπορούν να αναπληρώνονται κανονικά, εξ ου και η ανάγκη αύξησης της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

«Η χορήγηση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία δεν συνδέεται ειδικά με τις ικανότητες της ετήσιας παραγωγής κάθε δεδομένου όπλου από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, αλλά αυτή η ικανότητα παραγωγής είναι ένας από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπ' όψιν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.