ΓΔ: 2598.61 -1.70% Τζίρος: 87.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:37
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Ανακαταλαμβάνουν οικισμούς στη Χερσώνα οι ουκρανικές δυνάμεις

Η Ουκρανία ζητά επίσης επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη από τη Γερμανία, με το Βερολίνο να έχει υποσχεθεί ότι θα παραδώσει στο Κίεβο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας το φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο οικισμούς στη νότια Ουκρανία, έναν τρίτο στα ανατολικά και επιπρόσθετο έδαφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα εδάφη και τη χρονική σειρά που ανακτήθηκαν.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσι ευχαρίστησε τις ουκρανικές δυνάμεις για την απελευθέρωση ενός οικισμού στην ανατολική περιφέρεια Ντονέτσκ και την κατάληψη «κάποιων υψωμάτων» επίσης σε μια ανατολική περιοχή στην κατεύθυνση του Λισιτσάνσκ-Σιβέρσκ και για την απελευθέρωση δύο νότιων οικισμών.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου, ανήρτησε νωρίτερα μια φωτογραφία που δείχνει στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία πάνω από ένα χωριό που φέρεται να βρίσκεται στη νότια περιοχή που είναι το κύριο επίκεντρο της αντεπίθεσης.

«Βισοκοπίλια. Περιοχή Χερσώνας. Ουκρανία. Σήμερα», έγραψε ο Τιμοσένκο σε μια ανάρτηση στο Facebook πάνω σε μια φωτογραφία τριών στρατιωτών πάνω σε στέγες, με έναν από αυτούς να τοποθετεί την ουκρανική σημαία σε ένα πόστο.

Βόρεια της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014, η περιφέρεια της Χερσώνας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην παρούσα σύγκρουση. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής Λουχάνσκ κατέλαβαν το Λισιτσάνσκ στις αρχές Ιουλίου στο πλαίσιο μιας μάχης για την περιφέρεια Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, που περιλαμβάνει επίσης το Σιβέρσκ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός «ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξή της», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δοθεί στο Κίεβο περισσότερος βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Οι εκτοξευτήρες ρουκετών MARS-II και τα ολμοβόλα Panzerhaubitze 2000, που παρείχε η Γερμανία, λειτούργησαν καλά στο πεδίο της μάχης και ελπίζουμε πως θα αυξηθεί ο εφοδιασμός σε βαρέα όπλα», δήλωσε ο Σμίχαλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε πως η Γερμανία επιθυμεί να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνάς της. «Ελπίζουμε πως η Γερμανία θα γίνει από τους ηγέτες στη διαδικασία ανάπτυξης της (ουκρανικής) αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ομόλογός του.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Πέμπτη μια σύνοδο, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, των υπουργών Άμυνας συμμαχικών της Ουκρανίας χωρών. Η σύνοδος αυτή περίπου 40 χωρών, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν (δυτικά), αποσκοπεί να οργανώσει την υποστήριξη των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων απέναντι στη Ρωσία.

Στη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, δικαιολογώντας τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στο Βερολίνο από τη «μη φιλική» συμπεριφορά του εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

«Κατά πρώτον, η Γερμανία είναι μια μη φιλική χώρα, κατά δεύτερον επέβαλε κυρώσεις εναντίον ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας (...) και παραδίδει φονικά όπλα στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram.

Ο Ντένις Σμίχαλ συναντήθηκε επίσης με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο Σταϊνμάιερ, που διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών της Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριζε επί μακρόν μια πολιτική μείωσης της έντασης με τη Ρωσία, προτού παραδεχθεί ότι αυτό ήταν λάθος. Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να ακυρώσει μια επίσκεψη στο Κίεβο στα μέσα Απριλίου.

Η Γερμανία «θα συνεχίσει είναι με αξιόπιστο τρόπο στο πλευρό της Ουκρανίας» διαβεβαίωσε ο Σταϊνμάιερ τον Ουκρανό ηγέτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής προεδρίας. Μια διάσκεψη ειδικών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει κυρίως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Πριν από την επίσκεψή του, ο Ντένις Σμίχαλ είχε διαπιστώσει «την τεράστια πρόοδο» που έκανε η Γερμανία στη στρατιωτική βοήθειά της προς την Ουκρανία, με «εξοπλισμούς προστασίας» στο «πυροβολικό». Η Γερμανία υποσχέθηκε πρόσφατα να παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T. Αυτό αναμένεται να γίνει «το φθινόπωρο», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό.

Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Σμιχαλ αναμένεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να προεδρεύσει από κοινού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μιας συνεδρίασης του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας και να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην Ουκρανία, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν από χθες τον βομβαρδισμό της περιοχής του Μικολάιφ (νότια) προκαλώντας τον θάνατο ενός παιδιού μετά την κατάρρευση του σπιτιού του, και μιας γυναίκας, και τον τραυματισμό άλλων έξι ανθρώπων. Ο απολογισμός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στο μέτωπο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, που είχαν σταματήσει λόγω του πολέμου και που επαναλήφθηκαν πρόσφατα έπειτα από μια συμφωνία που περιελάμβανε τους εμπολέμους προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις στον υπόλοιπο κόσμο, 13 πλοία που μετέφεραν συνολικά 282.500 τόνους τροφίμων αναχώρησαν σήμερα από τα ουκρανικά λιμάνια με προορισμό οκτώ χώρες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη ουκρανού αξιωματικού στο Αμβούργο για σαμποτάζ στους Nord Stream

Στη Γερμανία άρχισε η δίκη Ουκρανού αξιωματικού για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream. Είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση που είχε μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες. Διαδηλώσεις εχθρικές προς τη Μόσχα σημειώθηκαν έξω από το δικαστήριο.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στηρίζει τον Ζελένσκι έναντι του Τραμπ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας για πίεση στη Ρωσία και επανέναρξη διαλόγου, στον απόηχο του αιτήματος Τραμπ για απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου.
Τζρεντριχ Μερτζ στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο καγκελάριος Μερτς στο Κίεβο σε επίσημη επίσκεψη

Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με στελέχη αμυντικών εταιρειών, ανακοινώνοντας νέα στρατιωτική βοήθεια και στήριξη στην Ουκρανία, ενώ συζητήθηκε και κοινή παραγωγή drones εν μέσω εντεινόμενων ρωσικών επιθέσεων.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Ο καγκελάριος Μερτς στο Κίεβο: Στήριξη στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς επισκέφθηκε το Κίεβο με επικεφαλής γερμανικών αμυντικών εταιρειών, δηλώνοντας πως η Ουκρανία χρειάζεται στήριξη, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται. Προειδοποίησε για τη ρωσική απειλή.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ενότητα για Ουκρανία – Κατηγορεί την AfD ως υπεύθυνη

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε για ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας εντός ΝΑΤΟ και Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουκρανία και ότι, αν δεν σταματήσει η Μόσχα, θα στραφεί κατά του ΝΑΤΟ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.