ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πανοραμικό Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία

Πριν λίγες μέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε από την Πράγα ότι επιθυμεί η Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα της του πυροβολικού και της αντιαεροπορικής άμυνας.

Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, με την ελπίδα να κερδίσει την ακόμη ισχυρότερη στήριξη του Βερολίνου για τη χώρα του, που είναι αντιμέτωπη με την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και για να γυρίσει τη σελίδα στις διμερείς σχέσεις μετά την πρόσφατη ένταση μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου. Η ασταθής στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν έξι μήνες και η αρχική απουσία στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο προκάλεσαν την αγανάκτηση της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όμως τα πράγματα βελτιώθηκαν έκτοτε. Πριν λιγότερο από μία εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε από την Πράγα ότι επιθυμεί η Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα της του πυροβολικού και της αντιαεροπορικής άμυνας. Δεσμεύθηκε επίσης ότι το Βερολίνο θα στηρίξει το Κίεβο «για όσο καιρό χρειαστεί». Πριν την επίσκεψή του σήμερα, ο Σμιχάλ παρατήρησε «τεράστιες προόδους» από την πλευρά της Γερμανίας. «Στην αρχή δεν μας προσέφερε παρά μόνο εξοπλισμό προστασίας και κράνη. Πλέον μας προσφέρει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας: πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, πυροβολικό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο dpa.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρωθυπουργός περιμένει περισσότερα: «Φυσικά, θέλουμε να λάβουμε περισσότερα όπλα και εξοπλισμό το συντομότερο δυνατό. Και πρέπει επίσης να αλλάξουμε φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις: πρέπει να μας δώσουν σύγχρονα άρματα μάχης», υπογράμμισε, καθώς η χώρα του έχει λάβει κυρίως παλαιότερα μοντέλα. «Αναμένουμε από τις ΗΠΑ άρματα Abrams δεύτερης γενιάς και από τη Γερμανία τεθωρακισμένα Leopard 2. Αυτά είναι τα σύγχρονα τανκς τα οποία έχει ανάγκη η Ουκρανία», σημείωσε ο Σμιχάλ. «Η Γερμανία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T», υπενθύμισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ίσως να ζητήσει 12 για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της. Ο Σμιχάλ θέλει να περάσει ακόμη ένα μήνυμα: η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει τις ρωσικές ωμότητες ως «γενοκτονία». «Αυτή είναι η ρωσική πολιτική: σκοτώνουν αμάχους στην Ουκρανία απλώς και μόνο επειδή είναι Ουκρανοί», δήλωσε στη συνέντευξή του. Σήμερα στο Βερολίνο, προτού συνομιλήσει με τον Σολτς, ο Σμιχάλ θα συναντηθεί με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Σταϊνμάγερ, που έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελαρίας Άγγελα Μέρκελ, υποστήριζε για καιρό μια πολιτική μείωσης της έντασης με τη Ρωσία, προτού αναγνωρίσει το λάθος του. Η κυβέρνηση Ζελένσκι τον έχει χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να αναβάλει μια επίσκεψη στο Κίεβο στα μέσα Απριλίου. Πλέον φαίνεται να ξεκινά μια νέα περίοδος στις σχέσεις Γερμανίας- Ουκρανίας με λιγότερη ένταση. Εξάλλου σύντομα πρόκειται να φτάσει στο Βερολίνο ο νέος πρεσβευτής της Ουκρανίας. Ο προκάτοχός του Αντρίι Μελνίκ επέκρινε σφοδρά επί μήνες τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας. Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Σμιχάλ αναμένεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου θα προεδρεύσει μαζί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μιας συνεδρίασης του συμβουλίου ένωσης ΕΕ- Ουκρανίας και θα συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου για τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτ Μετσόλα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σολτς δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, «μια προσπάθεια πολλών γενιών». Διάσκεψη ειδικών για την ανοικοδόμηση της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παράθυρο διπλωματίας για Ουκρανία βλέπει ο καγκελάριος Μερτς

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε πως ανοίγει σταδιακά «παράθυρο διπλωματίας» για την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στρατιωτικά. Χαιρέτισε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.