ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Nikos Anastasiadis
Dimitris Kapantais / SOOC

Συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με την Ρ. Μέτσολα την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία

Τον περασμένο Ιούλιο η κα. Μέτσολα, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επανέλαβε την καταδίκη από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των συνεχιζόμενων παραβιάσεων από την Τουρκία.

Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους όσο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλονται από πλευράς της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για τις προτάσεις του, οι οποίες έχουν ως στόχο να σπάσουν το αδιέξοδο και να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Τον περασμένο Ιούλιο η κα. Μέτσολα, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επανέλαβε την καταδίκη από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των συνεχιζόμενων παραβιάσεων από την Τουρκία των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992) για την Αμμόχωστο. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανέφερε στην επιστολή της, συμμερίζεται την άποψη του κ. Αναστασιάδη ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδοκιμάζει, επίσης, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συμφωνεί πως αυτά, πέραν από τα οφέλη για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών, στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλλας: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τονίζοντας τη δέσμευση της Ένωσης σε λύση του Κυπριακού βάσει ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, ζητώντας απάντηση για τη θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών και την τουρκική κατοχή του 37% της Κύπρου από το 1974 μέχρι σήμερα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χούκστρα: «Είμαστε 27 χώρες, τέλος – Σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αυστηρά μηνύματα έστειλαν Χούκστρα και Παναγιώτου προς την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από προπαρασκευαστικές συναντήσεις της COP31, ζητώντας καθολική συμμετοχή των κρατών μελών και άμεση αντίδραση της ΕΕ αν επαναληφθεί.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Όχι σε αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31 από Τουρκία

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ στο Λουξεμβούργο συμμετέχει ο Στ. Παπασταύρου, συζητώντας προκλήσεις κλιματικής κρίσης, ανθεκτικότητα υδάτων και τις πρωτοβουλίες Ελλάδας για την προστασία και διαχείριση νερού.