Η κυβέρνηση της Κούβας ελπίζει να έχει τερματίσει ή τουλάχιστον ελαχιστοποιήσει «ως τα τέλη της χρονιάς» τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που δοκιμάζουν τον πληθυσμό της νήσου καθημερινά, δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στο Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά).
Από τον Μάιο, η χώρα είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες στον εφοδιασμό και οι διακοπές του ρεύματος είναι καθημερινές.
«Πριν από τα τέλη της χρονιάς, θα πρέπει (...) να έχουμε τερματίσει τα blackout ή να τα έχουμε μειώσει», είπε ο κ. Ντίας-Κανέλ, που έχει επισκεφθεί αρκετούς θερμοηλεκτρικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε φάση επισκευών.
Ο κουβανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα αναζητήσει κεφάλαια για τη συντήρηση των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και την προώθηση της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.
Οι συνεχείς διακοπές του ρεύματος προκάλεσαν απόγνωση στον πληθυσμό αυτό το καλοκαίρι και αρκετοί κάτοικοι δεν δίστασαν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Τέτοιες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας είναι πολύ σπάνιες στην Κούβα, ακόμη περισσότερο μετά τις κινητοποιήσεις της 11ης και τς 12ης Ιουλίου 2021, όταν χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «πεινάμε», ή «ελευθερία».
Σχεδόν 500 άνθρωποι από τους 700 που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις έχουν ήδη καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, ορισμένοι ακόμη και να εκτίσουν 25 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Cubalex, με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εθνική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού UNE (Unión Eléctrica de Cuba), το 95% της παραγωγής ενέργειας στην Κούβα εξασφαλίζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους εισαγόμενων. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ακρίβυνε τις εισαγωγές αυτές κατά 30%.
Παράλληλα, από τους 20 ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Κούβας, 19 λειτουργούν για πάνω από 35 χρόνια, αναγνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία, λόγω των εργασιών συντήρησης και των επανειλημμένων βλαβών, δεν έχει παρά ελάχιστο περιθώριο ελιγμών.
Εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού που παρέλυσε ιδίως τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού, η νήσος βιώνει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα ετών, αντιμετωπίζει αυξανόμενες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.