ΓΔ: 2019.25 1.15% Τζίρος: 240.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Κούβας πόρτα
Η σημαία της Κούβας κρέμεται σε μια πολύχρωμη πόρτα σε παραδοσιακό κτίριο.

Γενικό μπλακ-άουτ στην Κούβα: 5ο μέσα σε έναν μήνα λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Κούβα βυθίστηκε ξανά στο σκοτάδι με το πέμπτο γενικό μπλακ-άουτ σε έναν μήνα, καθώς οι παλιές υποδομές και η έλλειψη καυσίμων εντείνουν τη σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Η Κούβα αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση, καθώς καταγράφηκε ακόμη ένα γενικό μπλακ-άουτ, το πέμπτο σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

 Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε εξαιτίας της πλήρους αποσύνδεσης του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος (SEN), με πιθανή αιτία μια ξαφνική διακοπή λειτουργίας στη θερμοηλεκτρική μονάδα Αντόνιο Γκιτέρας, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Τα ακριβή αίτια της βλάβης, όπως τονίζει το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων, παραμένουν υπό διερεύνηση.

Το μπλακ-άουτ ξεκίνησε στις 9:14 τοπική ώρα (16:14 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως έχουν ήδη αρχίσει οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Όπως επιβεβαιώνουν τοπικές πηγές, ακόμη και πριν την πρόσφατη διακοπή, πολλές περιοχές της χώρας βίωναν επίμονες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που διαρκούσαν έως και 16 ώρες ημερησίως.

Το δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας στην Κούβα χαρακτηρίζεται από έντονη παλαιότητα και ελλείψεις σε υποδομές. Το χρόνιο αυτό πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων, αλλά και τις συχνές φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα, η οποία ταυτόχρονα δοκιμάζεται από μεγάλη οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, βασισμένοι κυρίως στο πετρέλαιο, αντιμετωπίζουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα και λειτουργούν πέρα από τα όρια αντοχής τους.

Η επιβάρυνση αυτή έγινε ακόμα πιο εμφανής πέρυσι, όταν οι εισαγωγές πετρελαίου από βασικούς συνεργάτες, όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία και το Μεξικό, περιορίστηκαν σημαντικά, αυξάνοντας τη δυσκολία για τη διατήρηση της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα. 

Παρά τις προσπάθειες των αρχών να διαχειριστούν την κρίση και να αποκαταστήσουν τις βλάβες, το ενεργειακό μέλλον της Κούβας παραμένει αβέβαιο, με τον πληθυσμό να καλείται να προσαρμοστεί σε συνθήκες παρατεταμένων διακοπών ρεύματος και σημαντικών προκλήσεων στην καθημερινότητά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η χονδρική τιμή ρεύματος, ανησυχία για νοικοκυριά - βιομηχανία

Σταθερά υψηλά κινείται η τιμή χονδρικής ρεύματος, ξεπερνώντας τα 150€/MWh και προκαλώντας έντονη ανησυχία για ανατιμήσεις στα τιμολόγια Νοεμβρίου και νέο κύμα πίεσης σε νοικοκυριά και βιομηχανία.
reyma-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «περίμενε» οι πάροχοι για το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ

Νέος ενεργειακός πονοκέφαλος για κυβέρνηση και παρόχους. Ελλειμμα 400 εκατ. ευρώ στον ΕΛΥΚΩ απειλεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Στα 26 εκατ. η ετήσια επιβάρυνση των προμηθευτών ενέργειας.
Λογαριασμός ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσια» 3,4 δισ. βαραίνουν τους παρόχους ρεύματος και τους συνεπείς καταναλωτές

«Καμπανάκι» από τους παρόχους για άμεσες παρεμβάσεις κατά του "ενεργειακού τουρισμού'', σιγή ασυρμάτου από ΥΠΕΝ, ΡΑΑΕΥ και ΔΕΔΔΗΕ που αργεί να κόψει το ρεύμα σε κακοπληρωτές.
ADMIE-Kalodiaki-diasyndesi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνοκυπριακό χάσμα, ευρωπαϊκή "γέφυρα" και γαλλικό ενδιαφέρον για το έργο GSI

Κρίσιμη η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιόργκενσεν που θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Σταθερό ενδιαφέρον γαλλικού fund για το GSI. Ποιοι δε θέλουν το έργο στην Κύπρο.