ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
assange
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία «για την ελευθερία του Τύπου» από πιθανή έκδοση Τζ. Ασάνζ

Ο Αυστραλός, 51 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης από το 2010 και μετά μέσω του ιστότοπου WikiLeaks εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών εγγράφων.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τόνισε το σαββατοκύριακο ότι η ενδεχόμενη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες για την ελευθεροτυπία και ίσως έχει «παραλυτικό» αντίκτυπο για την ερευνητική δημοσιογραφία.

Η κυρία Μπατσελέτ εξήγησε πως συναντήθηκε την Πέμπτη με τη σύζυγο και δικηγόρους του κ. Ασάνζ.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας να εγκρίνει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός, 51 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης από το 2010 και μετά μέσω του ιστότοπου WikiLeaks 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Αν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

«Είμαι ενήμερη για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο κ. Ασάνζ κατά τη διάρκεια της κράτησής του και παραμένω ανήσυχη για τη σωματική και ψυχική του κατάσταση», πρόσθεσε η κυρία Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.
«Η ενδεχόμενη έκδοση του κ. Ασάνζ και η πιθανή δίωξη σε βάρος του εγείρουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου και τις πιθανές παραλυτικές επιπτώσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία και τις δραστηριότητες των καταμηνυτών ατασθαλιών», εκτίμησε η κυρία Μπατσελέτ.

Υπογράμμισε τη «σημασία που έχει να εξασφαλιστεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Ασάνζ, ιδίως το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη» και διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Η εντολή της κυρίας Μπατσελέτ στο αξίωμα της Ύπατης Αρμοστή ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη.

Η επιτροπή υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ανέφερε ότι έγινε συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στην κυρία Μπατσελέτ, τη σύζυγο του κ. Ασάνζ, τη Στέλλα, και τους δικηγόρους του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν και Αϊτόρ Μαρτίνεθ, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Οι συνήγοροι του ιδρυτή του WikiLeaks «επισήμαναν τις νομικές επιπτώσεις και τις συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ η Στέλλα Ασάνζ «αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολυετούς εγκλεισμού του στην υγεία του Τζούλιαν και στην οικογένειά του», σύμφωνα με την επιτροπή.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει επιτρέποντάς του να μείνει στην πρεσβεία της χώρας επτά χρόνια, και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Πάνω από 250.000 εκτοπισμένοι μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων

Πάνω από 250.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Υεμένη από τον Αύγουστο λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Χούθι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Έδρα ΠΟΥ Γενεύη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμονή ανακοινώσεων νέων υποψηφίων στον ΟΗΕ, δηλώνει ο Γουόλτς

Την ανάγκη για την επιλογή του καλύτερου υποψηφίου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του Οργανισμού τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ειρήνη και ασφάλεια.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Γκρίνσπαν πρώτη στην έκτη ψηφοφορία για ΓΓ ΟΗΕ, ενστάσεις από μόνιμα μέλη

Η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν διατηρεί το προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά δύο αρνητικές ψήφοι από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνουν πως η υποψηφιότητά της αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες για την τελική έγκριση.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.