ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
assange
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία «για την ελευθερία του Τύπου» από πιθανή έκδοση Τζ. Ασάνζ

Ο Αυστραλός, 51 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης από το 2010 και μετά μέσω του ιστότοπου WikiLeaks εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών εγγράφων.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ τόνισε το σαββατοκύριακο ότι η ενδεχόμενη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες για την ελευθεροτυπία και ίσως έχει «παραλυτικό» αντίκτυπο για την ερευνητική δημοσιογραφία.

Η κυρία Μπατσελέτ εξήγησε πως συναντήθηκε την Πέμπτη με τη σύζυγο και δικηγόρους του κ. Ασάνζ.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση της κυβέρνησης της Βρετανίας να εγκρίνει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός, 51 ετών, αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης από το 2010 και μετά μέσω του ιστότοπου WikiLeaks 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Αν καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

«Είμαι ενήμερη για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο κ. Ασάνζ κατά τη διάρκεια της κράτησής του και παραμένω ανήσυχη για τη σωματική και ψυχική του κατάσταση», πρόσθεσε η κυρία Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.
«Η ενδεχόμενη έκδοση του κ. Ασάνζ και η πιθανή δίωξη σε βάρος του εγείρουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου και τις πιθανές παραλυτικές επιπτώσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία και τις δραστηριότητες των καταμηνυτών ατασθαλιών», εκτίμησε η κυρία Μπατσελέτ.

Υπογράμμισε τη «σημασία που έχει να εξασφαλιστεί η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Ασάνζ, ιδίως το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη» και διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Η εντολή της κυρίας Μπατσελέτ στο αξίωμα της Ύπατης Αρμοστή ολοκληρώνεται μεθαύριο Τετάρτη.

Η επιτροπή υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ανέφερε ότι έγινε συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στην κυρία Μπατσελέτ, τη σύζυγο του κ. Ασάνζ, τη Στέλλα, και τους δικηγόρους του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν και Αϊτόρ Μαρτίνεθ, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Οι συνήγοροι του ιδρυτή του WikiLeaks «επισήμαναν τις νομικές επιπτώσεις και τις συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ η Στέλλα Ασάνζ «αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολυετούς εγκλεισμού του στην υγεία του Τζούλιαν και στην οικογένειά του», σύμφωνα με την επιτροπή.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει επιτρέποντάς του να μείνει στην πρεσβεία της χώρας επτά χρόνια, και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Κνέσετ σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο νόμος για την θανατική ποινή στο Ισραήλ εντείνει τις διακρίσεις

Η Επιτροπή του ΟΗΕ ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τον νόμο για τη θανατική ποινή στους «τρομοκράτες», καθώς θεωρεί ότι πλήττει κυρίως Παλαιστινίους και εισάγει φυλετικές διακρίσεις. Ζητεί και τον τερματισμό κάθε διαχωριστικής πρακτικής.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Μείωση του ανώτατου ορίου κυανοκράνων στο Νότιο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε για έναν χρόνο την αποστολή στο Νότιο Σουδάν, μειώνοντας το ανώτατο όριο στρατιωτικών σε 12.500, ενώ η εντολή ισχύει ως τις 30 Απριλίου 2027. Ρωσία και Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα υπέρ της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων σε ΟΗΕ

Στη Διάσκεψη Αναθεώρησης της NPT στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα τόνισε τη στήριξή της στη Συνθήκη και ζήτησε σταδιακή προσέγγιση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, προωθώντας τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας βάσει κανόνων ΙΑΕΑ.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Άμεση αποκατάσταση ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ ζητά ο Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ήδη σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα λόγω περιορισμών στη ναυσιπλοΐα, που διαταράσσουν τις αγορές ενέργειας και εφοδιαστικές αλυσίδες.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκουτέρες του ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκόσμια κρίση στα Στενά Ορμούζ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο στραγγαλισμού της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των περιορισμών στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, ζητώντας την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων.