ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ουκρανική σημαία σε σιτάρι

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία, δυνάμει της συμφωνίας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, που η Ρωσία βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ. Χθες Τρίτη το Brave Commander, φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τον οργανισμό, αναχώρησε για το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, μεταφέροντας σιτηρά που προορίζονται για την Αιθιοπία. Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών.

Στα τέλη Ιουλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας στις εγγυήσεις όσον αφορά τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού για να επιτραπεί η Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο ΟΗΕ προειδοποιούσε για μήνες εναντίον του κινδύνου να ενσκήψουν ελλείψεις τροφίμων και λιμός σε φτωχά κράτη του κόσμου εάν η Ουκρανία, μεγάλος προμηθευτής σε διεθνή κλίμακα, δεν κατάφερνε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές που ανεστάλησαν όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαπορίζια: Εκτός εξωτερικής ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, υπό ρωσική κατοχή, αποκόπηκε από την τελευταία εξωτερική παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα να λειτουργούν γεννήτριες ντίζελ. Η βλάβη σχετίζεται με στρατιωτικές ενέργειες, ανέφερε ο ΔΟΑΕ.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πάνω από 4 επιθέσεις ημερησίως σε υγειονομικούς σε πολέμους

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις σε υγειονομικές δομές και προσωπικό αυξάνονται παγκοσμίως με πάνω από 900 περιστατικά και τουλάχιστον 900 νεκρούς φέτος, κυρίως σε Ουκρανία, Γάζα, Λίβανο και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί κρατούμενοι καταγγέλλουν βασανιστήρια και σεξουαλική βία στη Ρωσία

Πρώην κρατούμενοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία για συστηματικά βασανιστήρια αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, με απομόνωση, ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις. Η Ρωσία αρνείται και κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις σε αμάχους σε Ουκρανία-Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις, που προκάλεσαν θύματα και ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑ ΟΗΕ: Ρωσικές επιθέσεις απειλούν αμάχους–Ελλάδα ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε μετά από αίτημα της Ουκρανίας λόγω των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων, που προκάλεσαν θύματα αμάχους και καταστροφές, ενώ οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο για αμάχους και τη διανομή τροφίμων.