ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Φωτογραφία Shutterstock

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.

Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία, δυνάμει της συμφωνίας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος, που η Ρωσία βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», επιβάλλοντας αποκλεισμό στα λιμάνια της γειτονικής της χώρας.

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ. Χθες Τρίτη το Brave Commander, φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τον οργανισμό, αναχώρησε για το Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, μεταφέροντας σιτηρά που προορίζονται για την Αιθιοπία. Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών.

Στα τέλη Ιουλίου, τα εμπόλεμα μέρη συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας στις εγγυήσεις όσον αφορά τη διάνοιξη θαλάσσιας οδού για να επιτραπεί η Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει αγροτοδιατροφικά προϊόντα μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο ΟΗΕ προειδοποιούσε για μήνες εναντίον του κινδύνου να ενσκήψουν ελλείψεις τροφίμων και λιμός σε φτωχά κράτη του κόσμου εάν η Ουκρανία, μεγάλος προμηθευτής σε διεθνή κλίμακα, δεν κατάφερνε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές που ανεστάλησαν όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη χρήση του πυραύλου «Ορέσνικ» από τη Ρωσία στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ραγδαία αύξηση στις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία το 2025

Ο τελευταίος χρόνος υπήρξε ο πιο αιματηρός για αμάχους στην Ουκρανία από το 2022, με 2.514 νεκρούς και 12.142 τραυματίες, αύξηση 31% από πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από ρωσικές επιθέσεις.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, λόγω νέων ρωσικών επιθέσεων και χρήσης πυραύλου Orechnik, με τον Ουκρανό πρεσβευτή να καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές υποδομές από ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πολιτικές υποδομές, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μετά από πλήγματα με νεκρούς και διακοπές θέρμανσης στο Κίεβο.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα του ΟΗΕ για επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία με στήριξη Ελλάδας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άμεση επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία και καταδικάζει τις ρωσικές απελάσεις, με την Ελλάδα να στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία.