ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Drone επιτήρησης πτήση

Welt: Σε νέα στρατιωτική υπερδύναμη στα drones εξελίσσεται η Τουρκία

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ιστορία της κατασκευάστριας που βρίσκεται πίσω από τα Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 αλλά και το πώς σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε «εθνικό σύμβολο», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Η εκπληκτική άνοδος της Τουρκίας ως δύναμης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones)». Αυτός είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της Welt Online, το οποίο αναφέρεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναχθεί σε υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη με τα drones Μπαϊρακτάρ.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα drones Μπαϊρακτάρ, που κατασκευάζονται στην Τουρκία, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο - όπου δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να δώσει γεωπολιτική έμφαση (…) Η Τουρκία έχει υπογράψει συμβάσεις πώλησης για τα δημοφιλή ντρόουν της με τουλάχιστον 13 χώρες, ενώ Πολωνία και Λετονία έχουν επίσης πρόσφατα εκδηλώσει ενδιαφέρον (…) Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πιο δραστήριες δυνάμεις drones παγκοσμίως. Αυτό έπιασε τη Δύση απροετοίμαστη, αφού κανείς δεν υπολόγιζε την Τουρκία στη λίστα των κατασκευαστριών στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής (…) Κράτη όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αρνήθηκαν να πωλήσουν ισχυρά μαχητικά drones στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κατά συνέπεια Τούρκοι μηχανικοί ερεύνησαν και ανέπτυξαν τη δική τους τεχνολογία».

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ιστορία της κατασκευάστριας που βρίσκεται πίσω από τα Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 αλλά και το πώς σιγά-σιγά εξελίχθηκαν σε «εθνικό σύμβολο», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

«Κατασκευάστρια των TB2 είναι η οικογενειακή εταιρεία Μπαϊράκ, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και διευθύνεται από τους αδελφούς Μπαϊρακτάρ (…) Ενώ ο Χαλούκ επικεντρώνεται στη διαχείριση, ο φιλόδοξος μηχανικός Σελτσούκ καθοδηγεί το πρόγραμμα drones ως τεχνικός διευθυντής (…) Το 2016 ο Σελτσούκ παντρεύτηκε την κόρη του Ερντογάν, Σουμεϊγέ. Εκείνη την περίοδο τα TB2 χρησιμοποιούνταν στον τουρκικό στρατό μόνο για ένα χρόνο, είχαν σχετικά λίγες ώρες πτήσης και μόλις είχαν δοκιμαστεί σε πλήγματα ακριβείας.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, η Τουρκία εξαπέλυσε πολλές αμφιλεγόμενες στρατιωτικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία. Τα TB2 χρησιμοποιήθηκαν κατά του κουρδικού PKK, κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ στη Λιβύη, κατά των υποστηρικτών του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία αλλά και στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί μικροπολιτική για εκλογικά οφέλη

Η τουρκική προεδρία καταγγέλλει τις μικροπολιτικές τακτικές του Νετανιάχου για εκλογικό όφελος και τονίζει ότι η παρουσίαση της Τουρκίας ως απειλή από το Ισραήλ αποτελεί μέρος αυτών των ελιγμών, σύμφωνα με ανακοίνωση στο X.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «αντισημίτη δικτάτορα»

Το γραφείο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα», κατηγορώντας τον για σφαγή Κούρδων και στήριξη της Χαμάς. Το Ισραήλ δηλώνει πως θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές απόπειρες αποσταθεροποίησης.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Ο Ερντογάν είναι «αντισημίτης δικτάτορας»

Το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα» και τόνισε ότι το Ισραήλ θα αντιδρά στις τουρκικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής, κάνοντας λόγο για σφαγές Κούρδων και υποστήριξη της Χαμάς.
Μητσοτάκης, Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σύνδρομο της Κάσου» παραλίγο να τορπιλίσει το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας

Το BusinessDaily αποκαλύπτει το παρασκήνιο του καλωδίου δεδομένων Ελλάδας - Ιταλίας. Πώς ο GreenMed πήγε να τιναχτεί στον αέρα. Η ασάφεια της Ρώμης, η στιβαρή στάση της Αθήνας και τα επόμενα βήματα ενός σημαντικού γεωπολιτικά έργου.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς Άγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για το Αιγαίο και την κυριαρχία

Το ΥΠΕΞ απαντά αυστηρά στην Τουρκία, απορρίπτοντας ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για το Χωροταξικό των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και διασφαλισμένη από διεθνείς συνθήκες.