ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η Δύση ανησυχεί για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Μόσχας-Άγκυρας

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών.

Κυβερνήσεις δυτικών χωρών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Τουρκία να πληγεί από μέτρα αντιποίνων, αν βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times https://www.ft.com/content/00badf9e-f0d9-417f-9aec-9ac1c2207835.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών. Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την συμφωνία αυτή. Επιπλέον οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν την βούληση τους να συνεργαστούν ώστε το 2023 να αρχίσει η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι εάν η Τουρκία βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, θα υπάρξει απάντηση από την Δύση με κυρώσεις εναντίον και της Τουρκίας. Η χώρα αυτή ήδη αντιμετωπίζει σφοδρή οικονομική κρίση και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην λειτουργία ξένων εταιρειών στο εσωτερικό της, κάτι που σημαίνει ότι αποχώρηση αυτών των εταιρειών από την Τουρκία θα οδηγούσε σε ακόμα χειρότερη κρίση την οικονομία της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε επίθεση από drone

Δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Ρωσία δέχθηκε σήμερα επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματισμούς ή ρύπανση. Ζήτησε βοήθεια από την τουρκική ακτοφυλακή και άλλαξε πορεία, σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ μιλούν τη Δευτέρα με ατζέντα Ουκρανία και Γάζα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για Ουκρανία Ρωσία και Γάζα. Ο Χακάν Φιντάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν το Κίεβο στο Παρίσι.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κατάρριψη δεύτερου ρωσικού drone σε μία εβδομάδα στη Νικομήδεια

Μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος τύπου Orlan-10 συνετρίβη στη Νικομήδεια Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό στη χώρα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Η Μόσχα επιτέθηκε με drone σε τουρκικό πλοίο, λέει η Ουκρανία

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έπληξε τουρκικό φορτηγό πλοίο με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματίες. Το πλοίο, που μετέφερε ηλιέλαιο στην Αίγυπτο, συνέχισε το ταξίδι του παρά τις ζημιές.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα ζητά τερματισμό επιθέσεων σε πλοία και υποδομές στην Ουκρανία

Η Τουρκία κάλεσε σε άμεσο τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά από επίθεση σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο Τσορνομόρσκ. Ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις που απειλούν τη ναυσιπλοΐα και τις ενεργειακές υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα.