ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Νέα καταδίκη του ακροδεξιού Άλεξ Τζόουνς για τις θεωρίες συνωμοσίας

Ο ιδρυτής του Infowars κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η ποινή έχει χαρακτήρα κυρώσεως και το ποσό που επιδικάστηκε είναι επιπλέον της αποζημίωσης 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε επιβληθεί για δυσφήμηση.

Καταδικάστηκε χθες Παρασκευή από δικαστήριο του Τέξας ο διαβόητος ακροδεξιός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς να καταβάλει αποζημίωση ύψους 45,2 εκατομμυρίων δολαρίων στους γονείς ενός εκ των θυμάτων του μακελειού στο σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ, το οποίο υποστήριζε πως δεν ήταν παρά μια «φάρσα». Ο ιδρυτής του Infowars κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η ποινή έχει χαρακτήρα κυρώσεως και το ποσό που επιδικάστηκε είναι επιπλέον της αποζημίωσης των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε επιβληθεί για δυσφήμηση. Ο Νιλ Χέσλιν και η Σκάρλετ Λιούις, διαζευγμένοι γονείς του δολοφονημένου 6χρονου Τζέσε Λιούις, κατέθεσαν ότι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας που διέδιδε ο Άλεξ Τζόουνς τους παρενοχλούσαν και τους απειλούσαν επί χρόνια λόγω της ψευδής πεποίθησης ότι έλεγαν ψέματα για τον θάνατο του γιου τους στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Την ημέρα εκείνη ένας 20χρονος ένοπλος σκότωσε 20 μαθητές και έξι εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η Λιούις τόνισε ότι πιστεύει ότι ο Τζόουνς γνώριζε ότι οι ισχυρισμοί του περί «φάρσας» ήταν ψευδείς, αλλά τις διέδιδε ούτως ή άλλως επειδή προσέλκυαν ακροατές και τον βοήθησαν να εμπορευτεί συμπληρώματα και άλλα προϊόντα που προωθούσε μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του. Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς υποστήριξε κατά την απολογία του πως ήταν «τρελό» από μέρους του να ισχυριστεί ότι η σφαγή στο σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012 δεν συνέβη ποτέ και «μετανιωμένος» είπε στους ενόρκους ότι η ένοπλη επίθεση ήταν «100% αληθινή». Ο Τζόουνς, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία των ακροδεξιών κύκλων και υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή στο Σάντι Χουκ «φάρσα» της αμερικανικής κυβέρνησης που θα χρησίμευε ως πρόσχημα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Η εταιρεία του Άλεξ Τζόουνς, Free Speech Systems LLC, κήρυξε πτώχευση την προηγούμενη εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συγκλονισμός για την απαγωγή μητέρας τηλεοπτικής δημοσιογράφου

Η εξαφάνιση της 84χρονης μητέρας της δημοσιογράφου του NBC News, Σαβάνα Γκάθρι, συγκλονίζει τις ΗΠΑ, με την υπόθεση να φθάνει μέχρι τον Λευκό Οίκο. Η Νάνσι Γκάθρι εθεάθη τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι της.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις βαρόνοι ναρκωτικών στο στόχαστρο ΗΠΑ και Κολομβίας

Τραμπ και Πέτρο αποφάσισαν να συνεργαστούν ενάντια σε τρεις σημαντικούς βαρόνους ναρκωτικών της Κολομβίας, συνεχίζοντας ένα μακροχρόνιο πόλεμο που ευθύνεται για τραγωδίες, βία κι εκτοπισμούς στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγαλύτερο καρτέλ της Κολομβίας σταματά διαπραγματεύσεις με τον Πέτρο

Το Κλαν δελ Γκόλφο ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Πέτρο, κατηγορώντας τη συμφωνία Πέτρο-Τραμπ για στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ως παραβίαση των δεσμεύσεων μεταξύ τους.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ απελαύνουν πρώην υποψήφιο πρόεδρο Σαλβαδόρ για διαφθορά με συμμορίες

Στο Ελ Σαλβαδόρ επέστρεψε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Νόρμαν Κιχάνο, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία συμμοριών, ώστε να ξεκινήσει την ποινή του μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αρχές.
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός καταδικάστηκε στη Ρωσία επειδή βρέθηκε όπλο στο γιοτ του

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση Αμερικανό που ταξίδεψε με γιώτ στη Ρωσία για να συναντήσει γνωριμία απ’ το ίντερνετ. Στο σκάφος του βρέθηκε όπλο. Δήλωσε άγνοια ρωσικών νόμων και ότι το είχε για ασφάλειά του.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιέσεις στο Μεξικό για κοινές επιχειρήσεις κατά εργαστηρίων φαιντανύλης

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Μεξικό να επιτρέψει κοινές επιχειρήσεις με αμερικανικές δυνάμεις για καταστροφή εργαστηρίων φαιντανύλης, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Τραμπ μίλησε ακόμη και για πιθανά πλήγματα κατά καρτέλ.