ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αμαζόνιος ποταμός τοπίο
Φωτο: Shutterstock

Στη Βραζιλία, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έσπασε ρεκόρ το πρώτο 6μηνο

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της χορήγησης αδειών για εκμετάλλευση μεταλλείων και αγροτική αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών, δέχεταιεπικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την περιβαλλοντική πολιτική του.

Nέο ρεκόρ έσπασε η αποψίλωση του Αμαζονίου στην Βραζιλία, το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2007 ως προς τις δασικές πυρκαγιές, αποκαλύπτουν επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή. Από την αρχή της χρονιάς, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση άνευ προηγουμένου αφότου άρχισαν να συγκεντρώνοντα δημόσια δεδομένα για το φαινόμενο από τον δορυφόρο παρατήρησης Deter του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE), το 2016.

Το προηγούμενο ρεκόρ αποψίλωσης το πρώτο 6μηνο, που είχε καταγραφεί μόλις την προηγούμενη χρονιά και ήταν 3.605 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έσπασε ήδη το πρώτο εξαήμερο του Ιουνίου. Καταρρίφθηκαν ρεκόρ σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εν μέσω της υγρής περιόδου, όταν η καταστροφή του δάσους είναι συνήθως πολύ μικρότερη, και κατόπιν τον Απρίλιο. Ως προς τις πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου, οι δορυφόροι του INPE εντόπισαν 2.562 εστίες τον περασμένο μήνα, τον υψηλότερο αριθμό τα τελευταία 15 χρόνια (3.519 τον Ιούνιο του 2007), αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 7.533 εστίες φωτιάς από την αρχή του 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ο χειρότερος από το 2010. «Η ξηρή περίοδος δεν έχει ακόμα αρχίσει στην Αμαζονία και ήδη σπάνε ρεκόρ καταστροφής του περιβάλλοντος», στηλίτευσε η Κριστιάνε Μαζέτι, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Greenpeace στη Βραζιλία, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. «Γινόμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας περιβαλλοντικής καταστροφής (...). Η αμέλεια των αρχών θα έχει ολοένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις τοπικές κοινότητες», υπερθεμάτισε η Μαριάνα Ναπολιτάνου, του παραρτήματος της WWF στη Βραζιλία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της χορήγησης αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλείων και την αγροτική αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών, δέχεται πολλές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την πολιτική του όσον αφορά το περιβάλλον. Οικολόγοι τον κατηγορούν κυρίως πως ευνόησε την ατιμωρησία των χρυσωρύχων, των γεωργών και των λαθρεμπόρων ξυλείας που επιδίδονται σε παράνομη υλοτομία και ότι προχώρησε σε περικοπές του προϋπολογισμού των οργάνων περιβαλλοντικής προστασίας.

Την περασμένη χρονιά η IBAMA, η κυριότερη δημόσια υπηρεσία της Βραζιλίας για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν δαπάνησε παρά μόλις το 41% του προϋπολογισμού της που είναι αφιερωμένο στην εποπτεία και στους ελέγχους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για το Κλίμα, συλλογικότητα που έχουν ιδρύσει ΜΚΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Cop30: Τα αιτήματα της ελληνικής νεολαίας στη Διάσκεψη για το Κλίμα

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) ξεκινά σύντομα στο Μπελέμ Βραζιλίας, 10-21 Νοεμβρίου. Επιστήμονες ανησυχούν για τον στόχο της Συμφωνίας Παρισιού. Οι νέοι παραμένουν υποεκπροσωπούμενοι, παρά τις πιέσεις τους για συμμετοχή.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το 2025 ίσως η δεύτερη ή τρίτη πιο ζεστή χρονιά στη Βραζιλία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποιεί πως το 2025 θα είναι μία από τις πιο θερμές χρονιές, συνεχίζοντας το σερί αυξημένων θερμοκρασιών, ενώ οι τρεις τελευταίες χρονιές είναι ήδη οι θερμότερες στην ιστορία.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ καλεί σε αισιοδοξία για το περιβάλλον στη Βραζιλία

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξέφρασε αισιοδοξία για το περιβάλλον κατά την τελετή των βραβείων EarthShot στο Ρίο ντε Τζανέιρο, λίγο πριν τη διάσκεψη COP30. Η επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική είναι η πρώτη.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες παγκοσμίως συναντώνται στον Αμαζόνιο πριν την COP30

Στη Μπελέμ της Βραζιλίας συναντώνται δεκάδες ηγέτες ενόψει της COP30, για να συζητήσουν την προστασία του περιβάλλοντος. Απουσιάζουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας και Ρωσίας, με ΗΠΑ να μην στέλνουν καν αντιπροσωπεία.
Αμαζόνιος τροπικό δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ρεκόρ μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μετά από 15 χρόνια

Η Βραζιλία σημείωσε το 2024 τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2009, με πτώση 16,7% λόγω μείωσης της αποψίλωσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Κλίματος, λίγο πριν την COP30 στη Μπελέμ.