ΓΔ: 2129.82 -0.62% Τζίρος: 286.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες οι πιέσεις που ασκεί η Ρωσία στους Αμερικανούς για την Αλάσκα

"The last frontier" - «Το τελευταίο σύνορο» χαρακτηρίζεται από πολλούς Αμερικανούς, η Αλάσκα, επειδή τη χωρίζουν μόλις τα 90 χιλιόμετρα του Βερίγγειου πορθμού από τη Ρωσία.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην περιοχή ξεκίνησαν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή ρωσικά πλοία απείλησαν το 2020 Aμερικανούς ψαράδες, στη θαλάσσια αυτή περιοχή πλέουν πλήθος ρωσικά παγοθραυστικά, ενώ ένας βουλευτής της ρωσικής Δούμας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της Αλάσκας στη Ρωσία. Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές επιρρίπτουν στη Μόσχα παραβιάσεις του αμερικανικού εναέριου χώρου με μαχητικά. Σε αυτό το σκηνικό έντασης και έμμεσων απειλών οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην 49η αμερικανική πολιτεία.

Με εκκωφαντικό θόρυβο μαχητικά F35 απογειώνονται από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πόλη Φέρμπανκς στο πλαίσιο της άσκησης «Red Flag». Στόχος της άσκησης η προετοιμασία των πιλότων στα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη stealth για παν ενδεχόμενο.

Τον 19ο αιώνα, η Αλάσκα ανήκε στην ρωσική αυτοκρατορία και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως τόπος κυνηγιού γουνοφόρων ζώων. Με τα χρόνια όμως οι Ρώσοι έχασαν το ενδιαφέρουν τους για την υπερπόντια αποικία και την πούλησαν το 1867 στις Ηνωμένες Πολιτείες για μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια.

Πούτιν: Η Αρκτική είναι η Διώρυγα του Σουέζ του 21ου αιώνα

Ο ρεπουμπλικανός Ντον Σάλιβαν, ο οποίος εκπροσωπεί την Αλάσκα στη Γερουσία, εκτιμά ότι Αλάσκα και Αρκτική θα γίνονται ολοένα και σημαντικότερες τα χρόνια που έρχονται: «Ο Πούτιν δηλώνει ότι η Αρκτική θα είναι η Διώρυγα του Σουέζ του 21ου αιώνα, η οποία θα ελέγχεται από τη Ρωσία. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά του Ρώσου προέδρου. Αυτό ακριβώς είναι ο στόχος της Ρωσίας. Μας ασκούν πιέσεις και γι' αυτό πρέπει να διαθέτουμε ισχυρή παρουσία στην Αλάσκα».

Σε Αρκτική και Αλάσκα έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών. Και επειδή λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι λιώνουν ο Αρκτικός Ωκεανός γίνεται ολοένα και ευκολότερα προσβάσιμος στα πλοία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δηλώνει τέλος ότι η Ρωσία διαθέτει στην περιοχή 54 παγοθραυστικά πολλά από τα οποία είναι πυρηνικά, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μόλις δύο, από τα οποία το ένα μάλιστα είναι χαλασμένο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο καταδικάζει δολοφονία Ιρανών ηγετών μετά από πλήγματα

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τη «δολοφονία» Ιρανών ηγετών σε αεροπορικά πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ, μετά τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί στην Τεχεράνη. Η Ρωσία ζητά εκεχειρία και συνομιλίες, επικρίνοντας σφοδρά τις επιθέσεις.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Λάθος της Ρωσίας να περιμένει χαλάρωση μέτρων λόγω πολέμου στο Ιράν

Ο Μακρόν τόνισε μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι ότι η G7 δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά την άρση κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Επίσης, επιβεβαίωσε τη δέσμευση ΕΕ για το δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.