ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
white house-usa
Shutterstock

Ο Τζό Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις προς βοήθεια των πολιτειών ώστε να μην καταλήγουν όπλα σε χέρια ανθρώπων που κρίνονται επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους ή για τους άλλους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ένα δικομματικό σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, που ισοδυναμεί με την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους Αμερικανούς πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις προς βοήθεια των πολιτειών ώστε να μην καταλήγουν όπλα σε χέρια ανθρώπων που κρίνονται επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους ή για τους άλλους και μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων τους εκτός γάμου. Ωστόσο, δεν απαγορεύει τις πωλήσεις των υψηλής χωρητικότητας γεμιστήρων και των πυροβόλων όπλων.

Ο νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπράξει ανήλικοι και απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία. Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διοργανώσει εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα ένοπλης βίας για να γιορτάσει την υπογραφή του νόμου. «Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν 'κάντε κάτι'...σήμερα κάναμε», δήλωσε ο Μπάιντεν και επανέλαβε την κριτική του εις βάρος της χθεσινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνησή του, όπως σημείωσε, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση και θα διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται άλλοι νόμοι. «...Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε κάποιες φρικτές αποφάσεις. Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε πόσο επώδυνη και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσο πολλούς Αμερικανούς και μιλάμε για πολλούς Αμερικανούς. Θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία».

.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει βιβλίο για τη θητεία του στον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την έκδοση του βιβλίου του «Υποσχέσου μου, Αμερική» με απολογισμό της προεδρίας του και διαβεβαίωσε πως η θεραπεία για τον καρκίνο του προχωρά καλά, όπως ανέφερε σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Χαλαρώνει τους κανόνες για τους ρύπους από τα βαριά φορτηγά στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί νέα χαλάρωση των ορίων εκπομπών σε βαριά φορτηγά προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το κλίμα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κοροϊδεύει την Τζιλ Μπάιντεν για το ντιμπέιτ του 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε σκωπτικά την παραδοχή της Τζιλ Μπάιντεν για το αποτυχημένο ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν το 2024, σημειώνοντας ότι η δική του εμφάνιση επισκιάστηκε από τις δηλώσεις της πρώην πρώτης κυρίας.
Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Τα επεισόδια στη Μινεάπολη προσβάλλουν τις αξίες μας

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα πρόσφατα γεγονότα στη Μινεάπολη, μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών από πυρά ομοσπονδιακών, τονίζοντας πως η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ για παράνομη ανατροπή εκλογών 2020

Ο Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 και να εμποδίσει τη μεταβίβαση εξουσίας στον Μπάιντεν, αγνοώντας πολιτικές σκοπιμότητες στη δίωξή του.
Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μειωτικοί χαρακτηρισμοί σε πλάκα για τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Σε τοίχο της προεδρικής κατοικίας των ΗΠΑ, το πορτρέτο του Τζο Μπάιντεν συνοδεύεται από επιθετικές ταμπέλες που υιοθετούν μειωτικούς χαρακτηρισμούς του Τραμπ, αμφισβητώντας την εκλογική του νίκη και ρίχνοντάς του ευθύνες για τον πόλεμο Ουκρανίας.