ΓΔ: 2107.88 0.41% Τζίρος: 224.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Citibank
Φωτο: ΑΠΕ

Το λάθος με ένα... μηδενικό που κόστισε στη Citigroup 50 εκατ. δολ.

Ένας trader της Citigroup στο Λονδίνο πρόσθεσε λανθασμένα ένα επιπλέον μηδέν σε μια εντολή που αφορούσε συναλλαγή σε σουηδικές μετοχές. Αυτή η γκάφα προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Τα λάθη, ακόμη και τα πιο μικρά είθισται να… πληρώνονται, αλλά στην περίπτωση της Citigroup ο λογαριασμός είναι αρκετά φουσκωμένος. Ένα λάθος υπαλλήλου της τράπεζας στο trading desk του Λονδίνου, το οποίο αφορούσε ένα επιπλέον μηδέν, προκάλεσε ένα flash crash για τις ευρωπαϊκές μετοχές τον προηγούμενο μήνα και εκτιμάται ότι θα αναγκάσει τη Citigroup να καταγράψει ζημιές ύψους 50 εκατ. δολαρίων

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg η τράπεζα εξακολουθεί να υπολογίζει τις απώλειες από τη λανθασμένη συναλλαγή και το τελικό ποσό θα μπορούσε να εκτιναχθεί υψηλότερα. 

Ένας trader στη μονάδα συναλλαγών Delta One της εταιρείας στο Λονδίνο εργαζόταν από το σπίτι του κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής αργίας στις 2 Μαΐου. Πρόσθεσε λανθασμένα ένα επιπλέον μηδέν σε μια εντολή που αφορούσε μετοχές στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Αυτή η γκάφα οδήγησε σε ένα sell off πέντε λεπτών στον βασικό δείκτη της σουηδικής αγοράς OMX Stockholm 30 και τελικά προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια που εκτείνονται από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία και «εξαφάνισε» 300 δισ. ευρώ σε λίγα λεπτά. 

Ο εν λόγω υπάλληλος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και η τράπεζα εξετάζει ενδελεχώς το περιστατικό. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής διαπιστώσει ότι ήταν ανθρώπινο λάθος αυτό που οδήγησε στη συναλλαγή και όχι το γεγονός ότι ο υπάλληλος εργαζόταν από το σπίτι, εκτιμά μία από τις πηγές του Bloomberg, ενώ η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως το δημοσίευμα. 

Το λάθος αποτελεί πλήγμα για τη διευθύνουσα σύμβουλο Τζέιν Φρέιζερ, καθώς και για τον επικεφαλής της εταιρείας για τις μετοχές Φέιτερ Μπελμπαχίρ, ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα της Citigroup από τη διαπραγμάτευση μετοχών. Η τράπεζα είχε έσοδα  4,55 δισ. δολάρια από τη διαπραγμάτευση μετοχών το 2021, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση.

Τα προϊόντα διαπραγμάτευσης της Delta One παρέχουν στους πελάτες τους τρόπους να αντισταθμίζουν ή να στοιχηματίζουν στις κινήσεις κατεύθυνσης των αγορών χρησιμοποιώντας παράγωγα ή καλάθια τίτλων. Παράλληλα χρησιμοποιούνται ειδικοί αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν είτε να σταματήσουν είτε να προωθήσουν τις συναλλαγές. Αυτό που ψάχνει η Citigroup είναι εάν υπήρξε κάποια παρέμβαση στους αλγόριθμους και γι’ αυτό πέρασε η λανθασμένη συναλλαγή. 

Η Citigroup παραμένει σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές και τα χρηματιστήρια σχετικά με το περιστατικό όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Η εταιρεία βρίσκεται στη μέση μιας πολυετούς αναθεώρησης πολλών από τις βασικές τεχνολογίες και τα συστήματά της, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με καλό τζίρο επανήλθε πάνω από τις 2.100 μονάδες ο ΓΔ

Στις 2.107,88 μονάδες με άνοδο 0,41% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Το road show της Morgan Stanley αφύπνισε αρκετές μετοχές και σήμερα παρατηρήθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις, οδηγώντας τον Δείκτη ξανά πάνω από τις 2.100 μονάδες.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ δίνουν ώθηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ σε ήπια άνοδο

Με ήπια άνοδο κινούνται οι μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.106,82 μονάδες (+0,36%) και τζίρο στα 15,77 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά ξεπερνά τις 2.100 μονάδες
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος κόντρα στο διεθνές κλίμα με ώθηση από το road show στο Λονδίνο

Προς το τέλος της συνεδρίασης πύκνωσαν οι εντολές αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει υψηλότερα κατά 0,78% και στις 2.099,35 μονάδες. Ισχυρή άνοδο 4% από Motor Oil και ιστορικά υψηλά. Κέρδη πάνω από 3% για Eurobank.