ΓΔ: 2674.68 -0.05% Τζίρος: 38.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:32:37

Επενδύει στην ανάπτυξη πλωτών τερματικών σταθμών LNG η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετικό σχέδιο που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία ώστε να ενταχθεί γρηγορότερα το LNG στη γερμανική αγορά.

Με την Γερμανία να θέλει να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα τεθούν σε λειτουργία οι δύο από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ετοιμάζει η χώρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι οι δύο πρώτοι σταθμοί θα είναι στο Μπρουνσμπούτελ στο Σλέσβιγκ Χολστάιν και στο Βίλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα είναι έτοιμοι τον Μάιο του 2023, πρόσθεσε.

Κατά κανόνα, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ, η κατασκευή των υποδομών διαρκεί πέντε χρόνια, αλλά τώρα θα ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών, «με ταχύτητα φωτός». Εδώ κάνουμε κάτι που η Γερμανία δεν έχει βιώσει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία η οποία θα προβλέπει ταχείες διαδικασίες έγκρισης για τη δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία. «Στόχος του νόμου είναι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης και η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και παραχωρήσεων να γίνονται πολύ πιο γρήγορα από όσο είναι δυνατόν με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ένταξη του LNG στη γερμανική αγορά», αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το dpa. Οι εγκρίνουσες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναστείλουν προσωρινά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κάποιες απαιτήσεις, όπως τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική συμφωνία για μέτρα ανακούφισης από ακριβά καύσιμα 2,5 δισ. ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών καυσίμων, περιλαμβάνοντας μείωση φόρου και πλαφόν. Το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: AfD και απεσταλμένος Πούτιν συζητούν για ρωσικό αέριο

Εκπρόσωπος του Πούτιν και ηγεσία του AfD ετοιμάζουν συνάντηση για το 2027, ώστε να συζητήσουν πιθανή επανεκκίνηση προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες από δύο πηγές.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέα μέτρα για ανακούφιση από τις ακριβές τιμές καυσίμων

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα: μείωση φόρου κατά 14 λεπτά/λίτρο (τελική μείωση 17 λεπτά), ενώ επίκειται και πλαφόν στις τιμές. Άγνωστο παραμένει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα.