ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Turkey, Tourkia, Xrimatistirio, Konstantinoupoli
Φωτο: Shutterstock

Η άνοδος του πληθωρισμού οδηγεί σε «ελεύθερη πτώση» την τουρκική λίρα

Ο Ερντογάν μέσα σε δυο χρόνια έχει αλλάξει τέσσερις διοικητές στην κεντρική τράπεζα, πλήττοντας τη νομισματική αξιοπιστία, οδηγώντας στη μακροχρόνια υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Συνεχίζει να κατρακυλάει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κοντά σε υψηλό επίπεδο διετίας, καθώς τον Μάρτιο αυξήθηκε πάνω από το 16% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2019, ενώ στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι καταφέρει να τον ρίξει στο 5%. Η λίρα υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις των τελευταίων συνεδριάσεων.

Η απόλυση του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ τον περασμένο μήνα, μετά από μόλις τέσσερις μήνες στη θέση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με δανεικά, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας την οικονομική θεωρία, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Αποφάσισε να απομακρύνει τον Νάτζι Αμπάλ έπειτα από την απόφαση του να αυξήσει τα επιτόκια στο 19% από 17% για να στηρίξει την λίρα και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 15,6%.

Η τοποθέτηση του Σαχάπ Καβτζίογλου, στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη έχει προκαλέσει προβληματισμό στους επενδυτές πως μπορεί να μειώσει πρόωρα τα επιτόκια, προκαλώντας μια αύξηση του πληθωρισμού και πτώση της λίρας, όπως συνέβη και την περασμένη χρονιά. Η τουρκική λίρα στις αρχές Νοεμβρίου 2020 είχε βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό με την ισοτιμία της να φτάνει τις 8,58 λίρες/δολ.

Οι επενδυτές στη Τουρκία επανεξετάζουν τις προοπτικές για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και τον πληθωρισμό μετά την τοποθέτηση του Καβτζίογλου αναφέρει σε σημείωμά του ο Γουίλιαμ Τζακσον της Capital Economics στο Λονδίνο που τονίζει ότι «η κίνηση αυτή υποσκάπτει τις πρόσφατες προσπάθειες της τράπεζας να βελτιώσει την αξιοπιστία της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Τουρκία».

«Η δήλωση του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβατσίογλου ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θεωρείται θετική. Αν αυτός αρνούνταν να εφαρμόσει την άποψη του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, αυτό δεν θα σήμαινε μία ισχυρότερη λίρα - θα σήμαινε μόνο δεν θα ήταν στη θέση του για πολύ», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

Σύμφωνα με τη γερμανική Commerzbank, η Τουρκία έχει βρεθεί στη δίνη μιας πτώσης της ισοτιμίας του νομίσματος και αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει και το 20%. Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί και πλέον ίσως απαιτείται, για να γίνει αυτό, να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα με την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η λίρα της Τουρκίας πριν τις εκλογές

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005.