ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Turkey, Tourkia, Xrimatistirio, Konstantinoupoli
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφουν ξένοι επενδυτές στην Τουρκία μετά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Η διαφαινόμενη στροφή σε μία ορθόδοξη νομισματική πολιτική αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ενώ ο υπ. Οικονομικών, Μ. Σιμσέκ, ετοιμάζεται για σειρά roadshows.

Η τελευταία αναπάντεχη, ως προς το μέγεθός της, αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας έχει τραβήξει την προσοχή των επί μακρόν επιφυλακτικών ξένων επενδυτών, οι οποίοι λένε ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία εάν οι αρχές συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί.

Η λίρα σημείωσε ράλι έως και 7% μετά την αναπάντεχη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 750 μονάδες βάσης στο 25% -τρεις φορές το μέγεθος της αναμενόμενης κίνησης.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Τουρκίας δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν δύο ακόμη ζωτικά βήματα για να αντιστρέψουν επίσης την πολυετή έξοδο των ξένων επενδύσεων: θα δημοσιεύσουν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα τον επόμενο μήνα που θα μειώσει τις αβεβαιότητες- και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν συναντήσεις με επενδυτές στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα ξεκινήσει το roadshow για τους επενδυτές στις 19 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Αν και η τάση μπορεί να αλλάζει, το να πειστούν οι επενδυτές δεν θα είναι εύκολο: οι ξένοι είχαν σχεδόν εγκαταλείψει την Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια των ανορθόδοξων και συχνά αλλοπρόσαλλων πολιτικών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες περιλάμβαναν τη μείωση των επιτοκίων μπροστά στην έξαρση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, πέντε ξένοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων σηματοδότησε μια νέα ανεξαρτησία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής που είναι σοβαροί για την αντιμετώπιση της αδιάκοπης πίεσης στο νόμισμα και τη συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. «Φαίνεται ότι διορθώνουν τα λάθη που έκαναν με τις αποφάσεις τους για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων», εκτιμά ο Β. Σζάμπο Szabo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην abrdn στο Λονδίνο. 

Ο Όλα Ελ-Σαβάρμπι, αναπληρωτής διαχειριστής χαρτοφυλακίου για τη στρατηγική μετοχών αναδυόμενων αγορών στη Van Eck, σημείωσε ότι «Έχουμε κάποια έκθεση και αρχίζουμε να νιώθουμε πιο άνετα με τη συνολική εικόνα, οπότε γινόμαστε πιο εποικοδομητικοί. Όσο περισσότερες αποδείξεις παίρνουμε για την επιστροφή στην ορθοδοξία, τόσο πιο πιθανό είναι να επανεξετάσουμε αυτές τις επενδύσεις».

Οι διορθωτικές κινήσεις

Αντιμέτωπος με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και άλλες οικονομικές πιέσεις, ο Ερντογάν, ο οποίος μόλις είχε κερδίσει την επανεκλογή του τον Μάιο, διόρισε τον Σιμσέκ και επέλεξε ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας την πρώην τραπεζίτη της Wall Street Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν - την πρώτη γυναίκα που διοικεί την κεντρική τράπεζα - για να αλλάξει τα πράγματα.

Ο αντιπρόεδρος Τζ. Γιλμάζ δήλωσε στους τραπεζίτες ότι το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» του επόμενου μήνα θα περιγράφει λεπτομερώς τη μετάβαση σε αυξημένη οικονομική και χρηματοπιστωτική προβλεψιμότητα και θα περιλαμβάνει τριετείς μακροοικονομικές προβλέψεις. Το roadshow για τους επενδυτές θα επιταχυνθεί επίσης, πρόσθεσε. Ο Σιμσέκ τόνισε ότι η ομάδα του έχει πολιτική υποστήριξη για το σχέδιό της, το οποίο θα πρέπει να δει τον πληθωρισμό να αρχίζει να «παγώνει» γύρω στον Μάιο του επόμενου έτους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει απολύσει τέσσερις επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχει πει ελάχιστα για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα ξεκαθάρισε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο εφόσον χρειαστεί και η JPMorgan προέβλεψε ότι θα φτάσουν το 35% μέχρι το τέλος του έτους.

Διστακτικά βήματα

Με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κοντά στο 60% έως το τέλος του έτους από σχεδόν 48% τον περασμένο μήνα, οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν εν μέρει το χάσμα.

Αν και τα διεθνή ομόλογα της Τουρκίας κατέχονται ευρέως και αποτελούν μέρος βασικών δεικτών, η χώρα έχει αγωνιστεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην αγορά ομολόγων της μετά από μια σειρά κρίσεων της λίρας και de facto ελέγχους κεφαλαίων. Οι ξένοι κατέχουν λιγότερο από το 1% των τουρκικών ομολόγων, από 10% το 2019 και 20% το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα ομόλογα είδαν μόνο 110,5 εκατ. δολάρια σε σωρευτικές εισροές από το εξωτερικό, ενώ οι μετοχές είχαν καλύτερη πορεία με εισροές 1,7 δισ. δολαρίων.

Οι τουρκικές αγορές μετοχών, ευρωομολόγων και CDS είναι πιο ελκυστικοί στόχοι φέτος και του χρόνου, ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων, λένε επενδυτές και αξιωματούχοι. Οι νέες επενδύσεις από τα κράτη του Κόλπου βοήθησαν να κερδηθεί χρόνος και να ανανεωθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα.

«Τελικά για τους επενδυτές το καταληκτικό επιτόκιο έχει σημασία - αλλά είναι σημαντικό ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όταν χρειαστεί», σημειώνει ο Κ. Νάζλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman.

Εκτός από τη συνδυασμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά 1.650 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, υπάρχουν και άλλα σημάδια διαρκούς αλλαγής. Οι αρχές έχουν αυξήσει τους φόρους για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, έχουν λάβει μέτρα για την εγχώρια ζήτηση, έχουν αρχίσει να ανατρέπουν ένα δαπανηρό σύστημα καταθέσεων που προστατεύεται από την υποτίμηση και έχουν αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να προλάβουν τυχόν κρίση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak, ο Σιμσέκ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι μία αγορά πολλά υποσχόμενη για τους ξένους επενδυτές, εφόσον «ακολουθούμε πολιτικές βασισμένες σε κανόνες, σύμφωνα με τους παγκόσμιους κανόνες». Μετά τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στα Ηνωμένα Έθνη - στις οποίες αναμένεται να παραστεί και ο Ερντογάν - ο Σιμσέκ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει ταξίδια στο Λονδίνο και σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρόκο, καθώς και άλλες συναντήσεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μέχρι το τέλος του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η γυναίκα από την Goldman Sachs που καλείται να σώσει την τουρκική λίρα

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, ύστερα από μια καριέρα στην Goldmans Sachs και τη First Republic Bank. Η κατάρρευση της λίρας και το αίνιγμα των επιτοκίων.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Η σοβαρότερη απειλή στον Ερντογάν και η αφανής διάσωση της λίρας

Ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης, Κ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται έναντι του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, ενώ η τουρκική λίρα απέφυγε τα χειρότερα με μια «ένεση» 5 δισ. δολ.. από τη Σαουδική Αραβία.
turkey-stock-market
ΑΓΟΡΕΣ

Κρίση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας μετά τα μεγάλα κέρδη του 2022

Η νέα χρονιά άρχισε με μαζικές ρευστοποιήσεις και υποχώρηση των τιμών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε να προστατευθούν οι επενδυτές. Ανησυχία για την οικονομική πολιτική Ερντογάν και τις εκλογές.