ΓΔ: 1397.98 0.03% Τζίρος: 64.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Να γίνει επιθεώρηση σε εργοστάσιο της AstraZeneca ζήτησε η Κομισιόν

Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση στη χορήγηση των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στο εργοστάσιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε σήμερα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).

Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε ωστόσο πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep. Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της Novasep.

Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε.

Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στην FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». O Βαντενμπρούκκε πρόσθεσε οτι «όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνωμόνες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Υπενθυμίζουμε πως συνεδριάζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για την κυκλοφορία του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αδιέξοδο, όμως, στις συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμένει. 

Η τελική απόφαση του ΕΜΑ αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αλλά AstraZeneca και ΕΕ δεν κατόρθωσαν ούτε στη χθεσινή τους συνάντηση να άρουν το αδιέξοδο καθώς η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι οι προμήθειες προς την Ένωση θα είναι κατά 75% μικρότερες σε σύγκριση με τις αρχικές δεσμεύσεις της. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν κατά της AstraZeneca για τα εμβόλια

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως έχει γίνει προσφυγή κατά της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας με σκοπό να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που προβλέπει το συμβόλαιο της με την ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ ήταν η σωστή

«Θέλουμε να ξέρουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες»,τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στην AstraZeneca.
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρό μήνυμα από Μ. Σχοινά προς AstraZeneca: Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο διασφαλίστηκε ότι το κόστος θα ήταν βιώσιμο και όλες οι χώρες θα είχαν πρόσβαση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φον ντερ Λάιεν ζήτά από τη Βόρεια Μακεδονία τροποποίηση του Συντάγματος

«Ελπίζω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κοινό διάλογο θα ενωθούν και θα κάνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα για την πρόοδο» υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως για το δάνειο ύψους 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την ΕΕ

Με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το δάνειο μακροοικονομικής χρηματοοικονομικής στήριξης (ΜΧΣ) προς το Κίεβο, το οποίο αποτελεί μέρος του πακέτου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο G7.