Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέφυγαν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν νόμιμες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε βάρος της χώρας μας, διότι το υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σημαντικού αριθμού φαρμάκων από τις αρχές του 2022. Όπως έλεγαν πηγές της αγοράς, αυτή η διαδικασία αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στη χώρα μας.
Εξάλλου σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη η αρμόδια επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «τα Κράτη - Μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα Κράτη Μέλη».
Και σημειώνει πως «από την άποψη αυτή, όποτε μας κοινοποιούνται μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το εν λόγω Κράτος Μέλος να τα ανακαλέσει».
Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να υποεφοδιάζουν την εσωτερική αγορά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστολή φαρμακευτικής εταιρείας προς φαρμακαποθήκη που έχει στη διάθεση του το BD, η προμήθεια της πρώτης προς την δεύτερη σε συγκεκριμένα φάρμακα για τον μήνα Φεβρουάριο είναι... 1 ή 0 τεμάχια!
Από την άλλη πλευρά προκαλούνται εύλογες απορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την καθυστέρηση της διερεύνησης των καταγγελιών που έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας και αφορούν τον υποεφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς.
Όπως είναι γνωστό, προ εβδομάδων έγιναν δύο καταγγελίες προς το υπουργείο υγείας που αφορούσαν συνολικά 9 πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες καταγγέλθηκε ότι, πρώτον, προμηθεύουν την ελληνική αγορά με λιγότερες ποσότητες από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ έπρεπε να αυξάνουν τις ποσότητες κατά 10% και, δεύτερον, δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο αποθέματα των 30 ημερών.
Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν έχουν να επιδείξουν κανένα αποτέλεσμα. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλά φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι φθηνότερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι αυτές της Βόρειας Ευρώπης και οι φαρμακευτικές εταιρείες -πολυεθνικές κατά κύριο λόγο- προτιμούν να περιορίζουν τις ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα και να τις αυξάνουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, σκανδιναυικές χώρες κλπ).