Την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης χωρίς καθυστέρηση επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, με τη διαδικασία να είναι «παγωμένη» εξαιτίας της απόφασης των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να θέσουν βέτο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τρόπους για την έξοδο από τη διπλωματική κρίση, «το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, που ονομάζεται Next Generation EU πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση».
Βουδαπέστη και Βαρσοβία έχουν μπλοκάρει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 καθώς και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που είχαν εγκρίνει οι «27» τον Ιούλιο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για μια κρίση στους κόλπους της Ένωσης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα).
Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές Νοεμβρίου επί αυτού του λεγόμενου «μηχανισμού της αιρεσιμότητας». Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων, άνοιξε τον δρόμο για έναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με το οποίο συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.