Χωρίς διακοπή συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ενώ οι μετοχές των τραπεζών έρχονται αντιμέτωπες με ένα ισχυρό sell off στην Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο της υποβάθμισης από τη Moody's. Οι επιθέσεις του Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζονται, την ίδια ώρα, και φέρνουν όλο και πιο κοντά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τη χαριστική βολή στο νόμισμα και την τουρκική οικονομία.
Η λίρα κατέρρευσε εκ νέου σήμερα σε ιστορικό χαμηλό στα 7,5438 δολάρια. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει υποχωρήσει 32% φέτος, με τις τράπεζες να διαπραγματεύονται με 61% discount σε σχέση με τη λογιστική αξία τους, το μεγαλύτερο από το 2006, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι τουρκικές τράπεζες μπορεί να διατηρούν την κερδοφορία τους και να παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες, ωστόσο η «βουτιά» της τάξης του 21% στη λίρα και οι πολιτικές ανησυχίες ωθούν στο τραπεζικό sell off.
Χθές, η τουρκική οικονομία δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα, καθώς η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 13 τραπεζών αλλά και σε αντίστοιχη κίνηση για το αξιόχρεο των καλυμμένων ομολογιών 5 χρηματοοικονομικών ομίλων.
Παρά το γεγονός ότι η κίνηση του οίκου θεωρήθηκε «φυσιολογική» καθώς ακολουθεί την αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου στο Β2 με αρνητικές προοπτικές από Β1 με αρνητικές προοπτικές στις 11 Σεπτεμβρίου, δεν παύει να αποτελεί μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την τουρκική οικονομία.
Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο».
«Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. (...) Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;», δήλωσε. Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες της περιοχής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στήνουν «παγίδες» στην Τουρκία και έχουν τους δικούς τους «υπολογισμούς» σχετικά με την περιοχή.
Αν η επιβολή κυρώσεων στα τέλη του μήνα φαίνεται βέβαιη, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο σοβαρές θα είναι αυτές οι κυρώσεις για να έχουν κάποια επίδραση στην τουρκική οικονομία. Αν είναι βαριές, όπως έχει αναφέρει το BusinessDaily, θα επιβαρύνουν σοβαρά το κλίμα για τη λίρα και την οικονομία.