Ένα ακόμη κτύπημα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's δέχεται η τουρκική οικονομία, καθώς προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 13 τουρκικών τραπεζών αλλά και σε αντίστοιχη κίνηση για το αξιόχρεο των καλυμμένων ομολογιών πέντε τουρκικών χρηματοοικονομικών ομίλων.
Παρά το γεγονός ότι η κίνηση του οίκου θεωρείται «φυσιολογική» καθώς ακολουθεί την αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου στο Β2 με αρνητικές προοπτικές από Β1 με αρνητικές προοπτικές στις 11 Σεπτεμβρίου, δεν παύει να αποτελεί μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την τουρκική οικονομία.
Παράλληλα ο οίκος αναφέρει ότι οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων και του χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών που αξιολογήθηκαν παραμένουν αρνητικές, σε αντιστοιχία με τις αρνητικές προοπτικές που έχει το αξιόχρεο του τουρκικού κράτους. «Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους καθοδικούς κινδύνους που είναι σχετικοί με μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και σε περιορισμούς στις εκροές συναλλάγματος», τονίζει.
Η υποβάθμιση οδηγεί σε νέο χαμηλό την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, καθώς οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να υποστηρίξει την ισοτιμία λίρας ώστε να μην επιδεινωθεί πέρα του 7,5 δεν πέτυχαν.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας. Η Fitch έχει αλλάξει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο υποβάθμιση στο κοντινό μέλλον, ενώ αναμένεται σύντομα και η «ετυμηγορία» του οίκου S&P.
Ο οίκος, μάλιστα, δεν έκρυψε στην ανακοίνωσή του για την υποβάθμιση της Τουρκίας την ανησυχία του για πιθανή συναλλαγματική κρίση στη χώρα, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι οι κρατικές τράπεζες, κατόπιν εντολής του Ρ. Ερντογάν, συνεχίζουν να «καίνε» συνάλλαγμα σε μία, αποτυχημένη προσπάθεια να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα.
«Οι εξωτερικές ευπάθειες της Τουρκίας είναι όλο και περισσότερο πιθανό να αποκρυσταλλωθούν σε μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών» ανέφεραν οι αναλυτές της Moody's Σάρα Κάρλσον (Sarah Carlson) και Υβ Λεμέι (Yves Lemay) στην ανακοίνωση του οίκου και προσέθεσαν ότι «όσο οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, οι θεσμοί της χώρας εμφανίζονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».