Στη υποβάθμιση της Τουρκίας προχώρησε χθες βράδυ η Moody's επικαλούμενη την αύξηση των κινδύνων για το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, την μείωση της ρευστότητας Δημοσίου και τις θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα (σ.σ. αυτό αφορά κυρίως το αυταρχικό προεδρικό μοντέλο κυβέρνησης και την κατάλυση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας).
Όπως μεταδίδει το Bloomberg η βαθμολογία του τουρκικού χρέους μειώθηκε κατά μια βαθμίδα από το «Β1» στο «Β2» την Παρασκευή, δηλαδή στο ίδιο σκαλοπάτι της κλίμακας που τοποθετούνται χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τζαμάικα και η Ρουάντα. Η moodys ουσιαστικά προαναγγέλλει και νέα υποβάθμιση της Τουρκίας μέσα στο επόμενο 12μηνο επειδή όπως σημειώνει «θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο από όσο αναμένεται τώρα οι δημοσιονομικοί δείκτες».
«Οι εξωτερικές ευπάθειες της Τουρκίας είναι όλο και περισσότερο πιθανό να αποκρυσταλλωθούν σε μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών» αναφέρουν οι αναλυτές της Moody's Σάρα Κάρλσον (Sarah Carlson) και Υβ Λεμέι (Yves Lemay) στην ανακοίνωση του οίκου και προσθέτουν οτι «όσο οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, οι θεσμοί της χώρας εμφανίζονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις», μια αναφορά στην επίμονη απροθυμία του προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων της λίρας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του αυξανόμενου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η Moody's γίνεται ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που υποβαθμίζει σε αυτή την φάση την βαθμολογία της Τουρκίας. Νωρίτερα η Fitch είχε αλλάξει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο υποβάθμιση στο κοντινό μέλλον, ενώ αναμένεται σύντομα και η «ετυμηγορία» του οίκου S&P.
Οι υποβαθμίσεις αυτές δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να προσφύγει για δανεισμό στη διεθνή αγορά (σήμερα δανείζεται κυρίως από το εσωτερικό) την ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια του δανεισμού της απευθείας από την κεντρική τράπεζα ενώ εξαντλημένα είναι και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, αν αφαιρεθεί το συνάλλαγμα που έχει δανειστεί η κεντρική τράπεζα από τις εμπορικές τράπεζες.
Έτσι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα αποτυπωθεί η επίπτωση από την υποβάθμιση από την Moody's στην ισοτιμία της λίρας, εφόσον η ανακοίνωση του οίκου δημοσιεύθηκε μετά το κλείσιμο των αγορών για το σαββατοκύριακο. Χθες η λίρα ακολούθησε πτωτική πορεία υποχωρώντας κατά 0,40% έναντι του δολαρίου και έχει χάσει περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους.