ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Η Ιταλία στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο υπουργός ΅Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Formiche, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην προκλητική στάση της Τουρκίας και τόνισε την υποστήριξη της χώρας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, «παρακολουθούμε με ύψιστη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις επί αυτού του θέματος με τους ευρωπαίους ομολόγους μου στο Βερολίνο. Η στάση της Ιταλίας επί του θέματος δεν άλλαξε: αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταδίκη των μονομερών πράξεων, πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυναμική που οδηγεί στην κορύφωση της έντασης».

Παράλληλα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρόσθεσε πως «με τον στόχο αυτό, στηρίζουμε την αποστολή του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ να εντοπίσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, η οποία να στοχεύει στην αντιμετώπιση της βαθιάς αιτίας των σημερινών εντάσεων, δηλαδή τον καθορισμό, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών, αλλά και το Κυπριακό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή συνεδρίαση Βουλής και Ιταλικής Γερουσίας για Τουρκία – Μπακογιάννη: Δεν αγνοούμε τις εξελίξεις

Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό τους ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο, κατά τη συνάντηση επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας τους στις σύγχρονες προκλήσεις.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χούκστρα: «Είμαστε 27 χώρες, τέλος – Σαφές μήνυμα στην Τουρκία»

Αυστηρά μηνύματα έστειλαν Χούκστρα και Παναγιώτου προς την Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από προπαρασκευαστικές συναντήσεις της COP31, ζητώντας καθολική συμμετοχή των κρατών μελών και άμεση αντίδραση της ΕΕ αν επαναληφθεί.
Σταύρος Παπασταύρου συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Όχι σε αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31 από Τουρκία

Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ στο Λουξεμβούργο συμμετέχει ο Στ. Παπασταύρου, συζητώντας προκλήσεις κλιματικής κρίσης, ανθεκτικότητα υδάτων και τις πρωτοβουλίες Ελλάδας για την προστασία και διαχείριση νερού.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία καταγγέλλει παραβίαση διεθνούς δικαίου στη συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Γαλλίας-Κύπρου για τη στάθμευση γαλλικών στρατευμάτων, κάνοντας λόγο για πρόκληση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Εξετάζει την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος του Δένδια

Η Κομισιόν ανέφερε ότι γνωρίζει τις αναφορές για την τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στην Κύπρο και εξετάζει το περιστατικό.