Πακέτο μέτρων κατά της παραπληροφόρησης για τον νέο κορονοϊό, εγκαλώντας τους κολοσσούς του Ιντερνετ και καταγγέλλοντας εκστρατείες της Ρωσίας και της Κίνας, είναι έτοιμη να ανακοινώσει η Κομισιόν.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την Αξίες και την Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα θα παρουσιάσουν το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που ήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναβαθμίζει τον ρόλο των «fact-checkers», καθώς και τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.
Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» και της «Digital Services Act», που έχει ως στόχο την καλύτερη ρυθμιστική πλαισίωση των μεγάλων εταιρειών του Ιντερνετ και θα παρουσιασθούν μέχρι το τέλος του έτους από την Κομισιόν.
Στο πλαίσιο των μέτρων που παρουσιάζονται σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ζητήσει από τις πλατφόρμες (Facebook, Twitter, Google...) να δίνουν στην δημοσιότητα μηνιαία έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με την Covid-19.
Η παραπληροφόρηση μπορεί να λάβει τη μορφή εσφαλμένων συμβουλών πρόληψης (όπως κατάποση χλωρίνης) επικίνδυνων για την υγεία, θαυματουργών φαρμάκων, θεωριών συνωμοσίας, ρατσιστικών τοποθετήσεων, προβολής πλαστών προϊόντων, on line απάτης. Είναι επίσης πιθανόν να προέρχεται από εκστρατείες εκ μέρους «ορισμένων τρίτων χωρών, ειδικότερα της Ρωσίας και της Κίνας», που «επιδιώκουν να τορπιλίσουν τον δημοκρατικό διάλογο και να οξύνουν την πόλωση της κοινωνίας», αναφέρεται στο κείμενο.
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες καλούνται να προωθούν τις πληροφορίες των εθνικών και διεθνών υπηρεσιών υγείας, των ευρωπαϊκών αρχών ή των κρατών μελών, καθώς και επαγγελματικών μέσων ενημέρωσης, και να ενημερώνουν τους χρήστες τους για τα προϊόντα παραπληροφόρησης που εντοπίζουν και να αναλαμβάνουν δράση κατά των καταχωρίσεων προϊόντων παραπληροφόρησης.
Το 2018, οι μεγάλες εταιρείες του Ιντερνετ δεσμεύθηκαν, στο πλαίσιο ενός «κώδικα καλών πρακτικών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβουν μέτρα κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Η Βέρα Γιούροβα χαιρέτισε τον Απρίλιο τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από το Facebook και το Twitter ως τροχοπέδη στην διασπορά τοξικών fake news στην περίοδο της πανδημίας.
Το Facebook ενεργοποίησε σύστημα με το οποίο παρακινείται ο χρήστης που κλικάρει επάνω σε καταχώριση για τον κορωνοϊό με τη σήμανση «επικίνδυνη» να συμβουλευθεί πιο ασφαλείς πηγές, όπως η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απενεργοποίησε πλήθος καταχωρίσεων. Το Twitter από την πλευρά του δίνει πρόσβαση σε επιστήμονες σε συγκεκριμένα threads με θέμα τον Covid-19 για να βοηθήσει στις αναλύσεις τους.
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, η Κομισιόν επιδιώκει να προωθήσει δραστηριότητες έρευνας και fact-checking (επαλήθευσης των γεγονότων), κυρίως μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των Ψηφιακών Μέσων, που δέχθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Παρατηρητήριο, ενεργό από τις αρχές του μήνα, διευθύνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και περιλαμβάνει το Athens Technology Center (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Aarhus (Δανία) και τον ιταλικό οργανισμό fact-checking Pagella Politica.