ΓΔ: 1414.21 0.41% Τζίρος: 17.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:14 DATA
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται η νέα ρύθμιση για «κορονοχρέη», θα συζητηθεί με τους Θεσμούς

Το σχέδιο του υπ. Οικονομικών παραμένει να υπάρξει αύξηση άνω των 60 δόσεων, ενώ θα ζητήσει από τους θεσμούς αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένει η κυβέρνηση να «ανάψουν πράσινο» οι Θεσμοί στο σχέδιό της για περισσότερες δόσεις στα χρέη της πανδημίας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα που παραμένουν πάντα στην ατζέντα των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών, καθώς, όπως έχει σημειώσει το Business Daily υπάρχει σημαντική ανησυχία για τυχόν αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα χρέη. 

Το οικονομικό επιτελείο έχει ως βασική πρόταση να υπάρξει νέα ρύθμιση με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72, καθώς και για την αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς η τρέχουσα ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου προβλέπει την δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις.

«Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος που μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη της οικονομίας χτυπούν οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας  ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Απριλίου υπήρξε αύξηση τόσο στο ύψος των  χρεών στην εφορία όσο και στον αριθμό των οφειλετών. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 ενώ οι οφειλέτες– φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.

Στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 48.799 οφειλέτες), η οποία συνοδεύεται από αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 7 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,8 δις ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 τα 63,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.195, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 160 νομικά πρόσωπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σταθερή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρά την κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στην έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη και με μεγάλη διαφορά, στην αύξηση των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024 καταγράφοντας διψήφια άνοδο.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες που δεν θα επιστρέψουν κρατικές ενισχύσεις

Το υπ. Οικονομικών έκλεισε το ζήτημα για πέντε υποθέσεις ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων που ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ και είχαν κριθεί ασυμβίβαστες βάσει αποφάσεων της Κομισιόν.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Σημάδια αναπτυξιακής δυναμικής στην ελληνική οικονομία

Μετά τη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας μας αποδεικνύεται ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Yψηλό το δημοσιονομικό κόστος για μείωση ΦΠΑ σε κάποια αγαθά

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σε ενδεχόμενα μέτρα στήριξης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν.