ΓΔ: 2235.18 -0.46% Τζίρος: 82.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:00
Μετάλλιο Νόμπελ
Το διάσημο μετάλλιο Νόμπελ σε περίοπτη προβολή σε έκθεση μουσείου.

Το Νόμπελ Ειρήνης δεν μεταβιβάζεται, απαντά το Ινστιτούτο στην πρόταση Ματσάδο

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ διευκρίνισε ότι το βραβείο Ειρήνης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να μοιραστεί ή να ανακληθεί, τονίζοντας ότι η απόφαση απονομής είναι οριστική και αμετάκλητη, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ιδρύματος.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ διευκρίνισε ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να μοιραστεί ή να ανακληθεί. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από δηλώσεις της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία υπαινίχθηκε πως ενδέχεται να προσφέρει το βραβείο του 2025 στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η απονομή του βραβείου είναι οριστική και δεν υπόκειται σε προσφυγές, όπως προβλέπει το καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ. Επιπλέον, οι επιτροπές που απονέμουν τα βραβεία δεν σχολιάζουν ενέργειες ή δηλώσεις των βραβευθέντων μετά την παραλαβή των διακρίσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μόλις ανακοινωθεί ένα βραβείο Νόμπελ, δεν μπορεί να ανακληθεί, να μοιραστεί ή να μεταβιβαστεί σε άλλους». Η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη και διαρκεί για πάντα.

Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από συνέντευξη της Ματσάδο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, όπου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απονομής του βραβείου στον Τραμπ ως πράξη ευγνωμοσύνης από τον λαό της Βενεζουέλας για την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία να λάβει το βραβείο Νόμπελ, συνδέοντάς το με τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες. Δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν τιμή του να το δεχτεί, εφόσον του προσφερθεί κατά την προγραμματισμένη συνάντησή του με τη Ματσάδο στην Ουάσιγκτον.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, πρώην μέλος της Εθνοσυνέλευσης, είχε αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας το 2024 από τις αρχές που πρόσκεινται στον Μαδούρο.

Στήριξε υποψήφιο αναπληρωματικό, ο οποίος θεωρούνταν ευρέως νικητής των εκλογών, αν και ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι επικράτησε. Ανεξάρτητοι παρατηρητές διαπίστωσαν παρατυπίες στα επίσημα αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόεδρος Ροντρίγκεζ
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες απομακρύνει συνεργάτη του Μαδούρο από την κυβέρνηση

Η Ντέλσι Ροδρίγκες απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Άλεξ Σάαμπ, στενό συνεργάτη του Νικολάς Μαδούρο, που είχε ανταλλαγεί το 2023 με Αμερικανούς κρατούμενους, εν μέσω αμερικανικής πίεσης προς τη Βενεζουέλα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ επαινεί τη Ματσάδο για την προσφορά του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο για την προσφορά του Νόμπελ Ειρήνης που πήρε το 2025, τονίζοντας την υπέροχη χειρονομία αμοιβαίου σεβασμού, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Πρόσφερα το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε πως χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξή του στην ελευθερία της χώρας της.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Πρότεινα τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο πρόσφερε στον Ντόναλντ Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να διευκρινίζει αν ο Τραμπ δέχτηκε. Δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «θαυμάσια».
Λευκός Οίκος εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτιδα αντιπολίτευσης Βενεζουέλας: «Θαυμάσια» η συνάντηση με Τραμπ

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν διευκρίνισε αν του παρέδωσε το βραβείο Νόμπελ της, ενώ δεν ανακοινώθηκε χρονοδιάγραμμα εκλογών για τη Βενεζουέλα.
Δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν νέο δεξαμενόπλοιο της Βενεζουέλας στην Καραϊβική

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν και έκτο δεξαμενόπλοιο που σχετίζεται με τη Βενεζουέλα στην Καραϊβική, λίγο πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Ματσάδο. Το πλοίο παρέκαμψε τον αμερικανικό αποκλεισμό και η επιχείρηση έγινε χωρίς επεισόδια.